Τοπικά

«Άρωμα» Νόμπελ για νεαρό επιστήμονα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Ο 26χρονος βιοχημικός-βιοτεχνολόγος Ευθύμης Κυριάκης, ο οποίος αυτό το διάστημα κάνει το διδακτορικό του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ένας από τους Έλληνες που θα λάβουν μέρος στο Lindau Nobel Laureate Meetings. Έτσι ονομάζεται η συνάθροιση που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λιντάου της Νότιας Γερμανίας, όπου κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ μιλούν σε φοιτητές και νεαρούς ερευνητές από όλο τον κόσμο.

O διδακτορικός φοιτητής από την Αθήνα με καταγωγή από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, βρίσκεται στη Λάρισα από το 2009. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταπτυχιακό του, από το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του με θέμα «Βιοχημικές μελέτες στον μεταβολισμό του γλυκογόνου» στο εργαστήριο Δομικής και Λειτουργικής Βιοχημείας του τμήματος, έχοντας πάρει μάλιστα υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου πληροφορήθηκε την επιλογή του στους 600 νέους επιστήμονες έως 35 ετών από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Λιντάου, προκειμένου να λάβουν μέρος στο φόρουμ που γίνεται εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία. Η φετινή συνάντηση του Λιντάου είναι αφιερωμένη στις επιστήμες της Φυσιολογίας και της Ιατρικής. Από τους διοργανωτές κλήθηκαν 43 Νομπελίστες του κλάδου, οι οποίοι από τις 24-29 Ιουνίου θα βρεθούν ανάμεσα στα κορυφαία «φρέσκα μυαλά» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

«Δεν το περίμενα πως θα επιλεγώ», εξομολογήθηκε ο Ευθύμης Κυριάκης, όταν ρωτήθηκε πώς ένιωσε ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να ετοιμάσει τις… βαλίτσες του για το Λιντάου. «Σίγουρα, όμως, ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση, γιατί ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος. Πολλοί υποψήφιοι είναι από το εξωτερικό, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από γνωστά πανεπιστήμια. Χάρηκα για δύο λόγους. Αρχικά διότι θα ακουστεί το όνομα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποδείξαμε ότι στο Τμήμα γίνεται πολύ καλή δουλειά στο ερευνητικό κομμάτι και αξίζαμε να μας επιλέξουν. Επιπλέον θα μου δοθεί η ευκαιρία να δω από κοντά τόσους εξαίρετους επιστήμονες. Δεν υπήρχε άλλη περίπτωση στη ζωή μου να το κάνω αυτό ποτέ με τόσους πολλούς Νομπελίστες μαζί. Επιπλέον η αλληλεπίδραση με τόσους διακεκριμένους επιστήμονες είναι ένα κίνητρο. Μια ανάσα για να πάρεις κουράγιο, ειδικά στα πρώτα βήματα που μπορεί να έχει ένας ερευνητής. Όταν έχεις απέναντί σου έναν κάτοχο βραβείου Νόμπελ, το λιγότερο σε εμπνέει να προσπαθήσεις για ένα βήμα πιο πάνω».
Ο 26χρονος φοιτητής είναι ένας από τους επτά μόλις Έλληνες, οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» στο Lindau Nobel Laureate Meetings: «Συνολικά επτά άτομα θα βρεθούμε στο Λιντάου από Ελλάδα. Δύο παιδιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα από την Αθήνα κι εγώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το