Τοπικά

«Άρωμα» Αλοννήσου στη μακρινή Κίνα

Ταξίδεψαν περισσότερα από 7.000 χιλιόμετρα, ώστε να φτάσουν από την Αλόννησο στο Κουνμίνγκ, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Γιουνάν στη νότια Κίνα. Χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου εδώ και λίγες ημέρες βιώνουν μία μοναδική εμπειρία στη μακρινή Ασία.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου Παναγιώτη Τσουκανά και τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Μπέλλο, η αποστολή από την Αλόννησο βρίσκεται στην πόλη της αιώνιας άνοιξης, όπως είναι γνωστό το Κουνμίνγκ, μετέχοντας στο φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού, που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου έπειτα από μία περίπου εβδομάδα διαμονής στην αχανή ασιατική χώρα, μίλησε για το κλίμα που συνάντησε επί κινεζικού εδάφους, αλλά και το φεστιβάλ, που έδωσε την ευκαιρία στην Αλόννησο να ακουστεί στην άλλη άκρη της γης. «Πετάξαμε από Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά ήμασταν στον προορισμό μας και από τις 25 του μηνός έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του φεστιβάλ», είπε ο κ. Τσουκανάς, για να συμπληρώσει: «Από το νησί φύγαμε επτά άτομα. Εκτός από τον κ. Μπέλλο κι εμένα, στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν πέντε ακόμη κοπέλες, αλλά και δύο μουσικοί που μας συνοδεύουν».

Όσο για τις πρώτες εντυπώσεις του; «Οι Κινέζοι είναι ευγενικός λαός και πολύ φιλόξενος. Συναντούμε ορισμένες δυσκολίες στην επικοινωνία, αφού δεν μιλούν πολλοί την αγγλική γλώσσα, αλλά στο τέλος καταφέρνουμε και συνεννοούμαστε», δήλωσε αρχικά ο Παναγιώτης Τσουκανάς. «Είναι η πρώτη φορά που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα. Πρόκειται για μία καταπληκτική εμπειρία, πόσο μάλιστα όταν ταξιδεύεις εκτός Ευρώπης. Έπειτα οι Κινέζοι έχουν επαφή με την Ελλάδα. Γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη χώρα μας. Ιδιαίτερα όσοι επισκέπτονται το φεστιβάλ, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα ως τόπο προορισμού. Μέσα από αυτή την κίνηση που έκανε ο σύλλογος, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου, μακροπρόθεσμα μπορεί να επωφεληθεί και το νησί μας».

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε στην κεντρική πλατεία του Κουνμίνγκ, με τον κ. Τσουκανά να σημειώνει: «Στο «άνοιγμα» των εκδηλώσεων έδωσε το «παρών» και ο γενικός πρόξενος κ. Δημήτρης Βελισσαρούλης. Είναι ο επικεφαλής του ελληνικού προξενείου στη Γκουανγκζού και έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση, που έχει τόσο πολιτιστικό, όσο και γαστρονομικό περιεχόμενο». Στην Κίνα ταξίδεψε, άλλωστε, σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολης: «Οι κουζίνες της Αλοννήσου και της Σαλαμίνας πρωταγωνιστούν στο φεστιβάλ γαστρονομίας. Φέραμε μαζί μας και τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως είναι ο τόνος Αλοννήσου, με τα οποία παρασκευάστηκαν αρκετά εδέσματα, ενώ την 1η ημέρα παρατέθηκε και το επίσημο γεύμα με αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας να έχουν τον πρώτο λόγο».

Το χορευτικό συγκρότημα από την Αλόννησο έκλεψε την παράσταση, ενώ η εμφάνιση των νησιωτών με τις παραδοσιακές στολές τους, «ταξιδεύει» με τρόπο μοναδικό τους θεατές στις ομορφιές του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. «Καθημερινά το πρόγραμμά μας χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην αρχή παρουσιάζουμε χορούς από την Αλόννησο με τις παραδοσιακές φορεσιές μας, τα λεγόμενα «μόρκα», ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει λαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο προσπαθούν κάθε φορά να μετέχουν και οι Κινέζοι που μας παρακολουθούν. Τους ξεσηκώνουμε με τους ελληνικούς χορούς, όπως για παράδειγμα με χασαποσέρβικα, τον χορό του Ζορμπά, αλλά και με συρτάκι. Στην αρχή είναι κάπως διστακτικοί, αλλά όταν μπούνε στον χορό, το ευχαριστιούνται», κατέληξε ο κ. Τσουκανάς, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου την τελευταία οκταετία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το