Ελλάδα

Αρνούνται οι πρόσφυγες να μετακινηθούν από τον Πειραιά

Newcomers walk to a shelter for refugees and migrants after disembarking from the passenger ferry Ariadni at the port of Piraeus, near Athens

Συνεχίζουν να αρνούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές. Όπως έγινε σήμερα γνωστό από τα πέντε πούλμαν που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μόνο το ένα, μετέφερε πρόσφυγες σε κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και αυτό που ρωτούν είναι πότε θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη προκειμένου μέσω Σκοπίων να μεταβούν στη Γερμανία.
Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι δεν θέλουν να μετακινηθούν σε κέντρα διαμονής φοβούμενοι ότι οι αρχές θα τους κρατήσουν τα χαρτιά και θα εγκλωβιστούν.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” με 600 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση συνολικά 3.930 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.
Γραπτή άρνηση προσφύγων στη Λάρισα
Τις αντιρρήσεις τους και την αντίθεση τους στην δρομολογούμενη μεταφορά τους στον χώρο του στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο που προετοιμάζεται με ευθύνη του στρατού ώστε να μεταφερθούν εντός των ημερών εκεί οι 394 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει εδώ μία εβδομάδα σε περίβολο εργοστασίου έξω από την Λάρισα, εκφράζουν εγγράφως Αφγανοί μετανάστες οι οποίοι διαμένουν εκεί προσωρινά.
Στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» με ευθύνη της 1ης Στρατιάς και σε συνεργασία με το ΑΤΑ έχουν ήδη στηθεί ήδη 200 στρατιωτικές σκηνές χωρητικότητας 8 ατόμων έκαστη-γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική χωρητικότητα φθάνει τα 1600 άτομα- ενώ βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η περίφραξη η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο διήμερο. Παράλληλα έχουν εκκινηθεί οι διαδικασίες για προμήθεια χημικών τουαλετών και είναι σε διαδικασία επίλυσης τα ζητήματα υδροδότησης του χώρου και παροχής ρεύματος. Ενώ, όσον αφορά την σίτιση αυτή σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα καλυφθεί από Στρατό και Αεροπορία.
Ωστόσο στο κείμενο-επιστολή που δημοσιοποίησαν σήμερα «Αφγανοί μετανάστες διαμένοντες στην πόλη της Λάρισας της Ελλάδας, καταυλισμός δίπλα από το εργοστάσιο της Ρόκα», όπως το υπογράφουν και απευθύνεται προς τους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις τοπικές αρχές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ο χώρος που υποδείχθηκε στο Κουτσόχερο είναι 12 χιλιόμετρα μακριά από την Λάρισα και «βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου ανέσεις υγιεινής και είναι μακριά από την παρακολούθηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και το σημαντικότερο είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε να ζήσουμε, δεν είμαστε εγκληματίες φυλακισμένοι μεταφερόμενοι σε ένα στρατιωτικό καταυλισμό μακριά από την πόλη».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το