Τοπικά

Αρνητικά θα επηρεάσουν τον τουρισμό οι εκλογές εντός του καλοκαιριού

 

Αρνητικά θα επιδράσουν οι εκλογές στην τουριστική σεζόν σε μια χρονιά μάλιστα που αυτή τη στιγμή προδιαγράφεται ως πολύ καλή, σημειώνουν οι ξενοδόχοι που ξέρουν πόσο εύθραυστο προϊόν είναι ο τουρισμός ο οποίος επηρεάζεται από διάφορες οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μετέθεσε τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς εκεί που είχαν όλοι ως δεδομένη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 9 Απριλίου, πλέον ως πιθανότερες ημερομηνίες ακούγονται οι 21 και 28 Μαΐου με τις δεύτερες να διεξάγονται στις 2 Ιουλίου.
Πόσο θα επηρεάσουν οι διαδοχικές εκλογές τον τουρισμό;
«Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιούλιο του 2019 τα τηλέφωνα από Έλληνες και ξένους επισκέπτες άρχισαν να κτυπούν αμέσως μετά τις εκλογές» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης προσθέτοντας πως «ο τουρισμός δεν θέλει την πολιτική αβεβαιότητα. Και οι εκλογές δεν κάνουν καλό. Ειδικά, όπως ακούγεται, αν οι εκλογές διεξαχθούν προς τα τέλη Μαΐου και μετά οι δεύτερες μέσα στο καλοκαίρι, η επίδραση αναμένεται να είναι αρνητική. Το 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό, θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη, αν δεν είχαν στηθεί εκείνο το καλοκαίρι οι κάλπες».
Ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής εικόνα της τουριστικής σεζόν, ο κ. Ζαφείρης απάντησε πως «οι ενδείξεις είναι πολύ καλές για τη φετινή τουριστική χρονιά».
Ωστόσο, παραμένει το «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
«Υπάρχει θέμα, ίσως όχι τόσο μεγάλο όσο πέρυσι, αλλά και πάλι οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης συμπληρώνοντας πως οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται σε ειδικότητες, όπως οι καμαριέρες, οι κηπουροί, οι λαντζέρηδες. Βέβαια ζητήματα υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες, όπως στους σερβιτόρους, στις ρεσεψιόν. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν και από δύο με τρεις μήνες που είναι τώρα, να πάμε τουλάχιστον στους δέκα μήνες. Αν κάποιος ξέρει ότι θα έρθει σε ένα ξενοδοχείο να εργαστεί για δέκα μήνες και όχι για τρεις, τότε θα έχει καλύτερη προοπτική για να θελήσει να το κάνει».
Προς το παρόν η Ελλάδα θα επιδιώξει να κλείσει συμφωνίες με τρίτες χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό για τον τουρισμό.
Πέρυσι οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό ανήλθαν στις 60.000, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι και 100.000 εργαζόμενοι από το εξωτερικό θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το