Τοπικά

Αρκετές παραιτήσεις αναπληρωτών στη Μαγνησία

Αρκετές, πλησιάζουν ακόμη και τις 20, είναι οι παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν στη Μαγνησία, αλλά επειδή τοποθετήθηκαν σε σχολικές μονάδες από χωριά και κωμοπόλεις μακρινές από τον Βόλο, αναγκάστηκαν να αφήσουν τη θέση τους.
Και είναι μια δύσκολη απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, λόγω της παραίτησής τους θα βγουν από τους πίνακες προσλήψεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών αναδεικνύουν και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η Μαγνησία ως Νομός από την άποψη της γεωγραφίας, καθώς διαθέτει τα νησιά αλλά και το Πήλιο, όπου συνήθως τοποθετούνται οι αναπληρωτές για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία.
Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, «αρκετοί αναπληρωτές που δηλώνουν τη Μαγνησία για να προσληφθούν, εκτιμούν ή ελπίζουν πως θα τοποθετηθούν είτε στον Βόλο, είτε στα περίχωρα, σε κοντινή απόσταση από τους μόνιμους τόπους κατοικίας τους, όπως Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, για να μπορούν ακόμη και να πηγαινοέρχονται μέσα από τα λεγόμενα γκρουπ που σχηματίζονται. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τοποθετούνται από τα υπηρεσιακά συμβούλια σε Πήλιο, ορεινά του Αλμυρού και Σποράδες, καθώς οι θέσεις στον Βόλο και τα περίχωρά του είναι πιασμένες από τους μόνιμους, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να αρνούνται την πρόσληψή τους».

Παράλληλα αρκετοί αναπληρωτές που στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεπερνά το 50%, έχουν ηλικία άνω των 40 ετών με οικογενειακές υποχρεώσεις και είναι γι’ αυτούς πολύ δύσκολο να πάρουν τη βαλίτσα και να πάνε να μείνουν για εννιά μήνες σε μια άλλη περιοχή. Εξάλλου, όποιος τοποθετηθεί στις Σποράδες, δεν μπορεί να έρχεται στον Βόλο, καθημερινά, ενώ και στο Πήλιο είναι δύσκολο να διανύουν καθημερινά 300 και 400 χιλιόμετρα για να βρίσκονται το απόγευμα στο σπίτι τους έχοντας ήδη ξεκινήσει το δρομολόγιο από τις 6 τα ξημερώματα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος σημείωσε πως «φέτος παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε αρκετές παραιτήσεις αναπληρωτών, μολονότι γνωρίζουν ότι ως συνέπεια θα είναι ο αποκλεισμός δύο χρόνων από τους πίνακες πρόσληψης. Και αναγκάζονται να λάβουν αυτή την απόφαση, γιατί έχουν και άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορούν να αφήσουν τις οικογένειές τους για να τοποθετηθούν σε μια μακρινή περιοχή».

Για το κοινωνικό ζήτημα που βιώνουν οι αναπληρωτές η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή ανέφερε τα εξής: «Έχουμε αναπληρωτές καθηγητές που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, επειδή εκεί που τοποθετήθηκαν, δεν μπορούσαν να μεταβαίνουν καθημερινά. Έρχονται στη Μαγνησία αναπληρωτές από γειτονικούς νομούς που ελπίζουν ότι θα καλύψουν κενά μέσα στον Βόλο ή προς το Βελεστίνο και θα μπορούν να πηγαινοέρχονται. Συνήθως, όμως τοποθετούνται στο Πήλιο και γι’ αυτούς είναι πολύ μακριά να πηγαινοέρχονται καθημερινά. Άλλωστε το 50% και πλέον των αναπληρωτών καθηγητών είναι ηλικίας άνω των 35-40 ετών, έχουν οικογένειες και δύσκολα μπορούν να τις αφήσουν και να διαμείνουν αλλού. Συν το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμοι, αλλά αναπληρωτές που θα δουλέψουν για εννιά μήνες και μετά θα απολυθούν».
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι αναπληρωτές που με τη βαλίτσα στο χέρι αφήνουν τις οικογένειές τους για να δουλέψουν σε άλλο μέρος, καθώς έχουν μεγάλη ανάγκη τα χρήματα, ενώ προσπαθούν να συγκεντρώσουν και όσο περισσότερα μόρια μπορούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το