Πολιτισμός

«Αρκεί μια πέτρα δίπλα στην άλλη»… Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη «Ξερολιθιά»

Παρουσιάστηκε χθες το νέο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη, ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Ξερολιθιά» (εκδόσεις Τόπος), στον αύλειο χώρο του «Αίθριον», το οποίο αποτελεί το έκτο βιβλίο του συγγραφέα.
Ο συγγραφέας κ. Βασίλης Τσιράκης τόνισε πως το βιβλίο αναφέρεται στη μεταολυμπιακή περίοδο της Ελλάδας, όπου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πνεύμα υψηλού φρονήματος της ισχυρής Ελλάδας, του ευρώ κ.λπ., ακολούθησε μια απότομη πτώση στην ελληνική κοινωνία, η οποία εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων που πέφτουν απότομα, είναι και οι ήρωες του βιβλίου.

«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε μία μεγάλη πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο και τη διαφήμιση. Οι δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ένα στέλεχος μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας, που απολύεται και ο οποίος μετά έκανε μια καταβύθιση στον εσωτερικό του κόσμο, επαναδιαπραγματεύεται τα πιστεύω του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Αντίθετα ο άλλος ήρωας, στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας, κρύβει την απόλυσή του από τους φίλους του και την οικογένειά του, προσπαθώντας με έναν άλλον τρόπο να διατηρήσει τα προνόμιά του» ανέφερε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Παράλληλα στο βιβλίο υπάρχουν και δύο γυναικεία πρόσωπα. Μία ερμηνεύτρια, λαϊκή τραγουδίστρια, η οποία χάνει τη φωνή της και πέφτει από τα ψηλά στα χαμηλά, ενώ προσπαθεί να τα βάλει και να παλέψει με τη ματαιοδοξία της και το παρελθόν της. Επίσης μία οικονομική μετανάστρια από τη Σερβία, η οποία παλεύοντας για το μεροκάματο, αποτελεί έναν διαφορετικό δείκτη για το πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί μια κρίση στη ζωή του».

Όπως ο ίδιος εξήγησε, το βιβλίο μιλά για την επαναδιαπραγμάτευση του εαυτού σε μια περίοδο κρίσης, το πώς διαχειρίζεται ο κάθε άνθρωπος μια μεγάλη κρίση του: «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να διαχειριστούν μια κρίση».
Ο συγγραφέας επισήμανε πως «η Λογοτεχνία και η Τέχνη γενικότερα πρέπει να συνομιλεί με την κοινωνία και τις αντιθέσεις της. Δεν πρέπει να είναι κλεισμένη στο καβούκι της, στον ναρκισσισμό της, ούτε να κουνά το δάκτυλο κάνοντας προπαγάνδα. Η Τέχνη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, με σκοπό έναν καλύτερο κόσμο, διότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος βαδίζει προς το χειρότερο. Η Τέχνη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη, πρέπει να δει τα προβλήματα και την πραγματικότητα».
Όσον αφορά στον τίτλο του βιβλίου, ο ίδιος ανέφερε πως «η ξερολιθιά είναι ένας τρόπος κτισίματος, όπου οι πέτρες ενώνονται η μία με την άλλη χωρίς καμία συγκολλητική ουσία, παρά μόνο με τη βαρύτητα. Η καθαρότητα δηλαδή. Έτσι πρέπει να είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις, να είναι καθαρές, δυνατές, πέρα από ψεύτικες ανάγκες που προσπαθούν να επιβάλουν στον κόσμο. Η ξερολιθιά αυτό δείχνει, αρκεί μια πέτρα δίπλα στην άλλη. Αν είσαι αληθινός και ο εαυτός σου, με τον διπλανό σου μπορείς να κάνεις μια σχέση συλλογική, αληθινή».
Στα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια του Βασίλη Τσιράκη είναι μια τριλογία, που αναφέρεται στο 2008, την περίοδο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, χωρίς να είναι το κύριο θέμα αυτό, η οποία διαδραματίζεται στην Αθήνα, σε μια περίοδο κρίσης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Βαγγέλης Κατσιφός, μεταφραστής με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη δημιουργική γραφή, ο Παντελής Προμπονάς, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, ενώ τον συντονισμό είχε η Ελισάβετ Φανιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το