Τοπικά

Αριστούχος επιλέγει το εξωτερικό για σπουδές- Η Μαρία Καραγκούνη μιλά για την επιλογή της

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαινόμενο νέοι άνθρωποι να φεύγουν με προορισμό χώρες του εξωτερικού. Πολλοί νέοι βλέπουν τη μετανάστευση σε μια χώρα του εξωτερικού ως μια λύση, είτε για να βρουν εργασία με ικανοποιητικό μισθό, είτε για να επιτύχουν ένα υψηλότερο επίπεδο σπουδών. Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού διαθέτουν ανάμεσα στους σπουδαστές τους σημαντικό αριθμό Ελλήνων αριστούχων. Μια περίπτωση αριστούχου που επιλέγει το εξωτερικό για τις πανεπιστημιακές σπουδές της είναι και αυτή της Μαρίας Καραγκούνη.

Η Μαρία Καραγκούνη είναι κάτοχος του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate Diploma), το οποίο απέκτησε μετά από τη συμμετοχή της στο διετές εκπαιδευτικό αγγλόφωνο πρόγραμμα παρακολούθησης του Anatolia College της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα επιλέχθηκε, μεταξύ πολλών υποψηφίων, για μια θέση σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, στη σχολή αρχιτεκτονικής του UWE Bristol.
Μιλώντας στη «Θ» η κ. Μαρία Καραγκούνη αναφέρθηκε στην επιλογή της να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές, στο πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τι πρέπει να διορθωθεί ώστε να παραμένουν οι νέοι στη χώρα. Συγκεκριμένα στην ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος που επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό και πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση η κ. Καραγκούνη ανέφερε πως «καταρχάς πρέπει να πω πως δεν ήμουν από τα παιδιά, τα οποία επιδιώκουν να βγουν στο εξωτερικό λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Ήθελα από τα 14 να πάω στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό σου παρέχουν πολύ περισσότερα από αυτά που θα μπορούσες να έχεις στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα προγράμματα που μπορεί ένας φοιτητής να παρακολουθήσει. Η απόφαση λοιπόν να πάω στο εξωτερικό ήταν αποκλειστικά δική μου, δεν με παρότρυνε κανείς και εφόσον οι δικοί μου είχαν τη δυνατότητα να με σπουδάσουν εκεί το επέλεξα λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών που διαθέτουν. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, καθώς αφήνουμε πίσω μέλη της οικογένειάς μας, γνωστούς και παρέες, παρόλα αυτά θεωρώ πως αν κάποιος δεν ρισκάρει στη ζωή του δεν πρόκειται να πετύχει».
Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, καθώς και τις τάσεις που επικρατούν στους νέους σε σχέση με την επιλογή του εξωτερικού η κ. Καραγκούνη δηλώνει πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε όλους γνωστή. Υπάρχει μεγάλη ανεργία, οι νέοι υπαμείβονται και υπάρχει ανασφάλεια στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά στην επιλογή του εξωτερικού από τους νέους οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν παιδιά της ηλικίας μου τα οποία θέλουν να σπουδάσουν και να μείνουν στην Ελλάδα, υπάρχουν άλλα παιδιά που θέλουν να μείνουν αλλά τελικά αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα, ενώ τέλος υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι ενσυνείδητα επιλέγουν τη φυγή στο εξωτερικό. Η επιλογή έχει να κάνει και με το επάγγελμα που διαλέγεις. Συγκεκριμένα εγώ επέλεξα να σπουδάσω αρχιτεκτονική και αυτό ήταν ένας παράγοντας που με ώθησε στο να πάω στο εξωτερικό, διότι θεωρώ πως ως επάγγελμα η αρχιτεκτονική δεν έχει ιδιαίτερο μέλλον στην Ελλάδα. Γνωρίζω όμως και παιδιά που σπουδάζουν το ίδιο και επιλέγουν να παραμείνουν εδώ. Η απόφαση είναι δική τους. Πάντως πιστεύω πως η Ελλάδα δεν προωθεί τα παιδιά της».
Στην ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει για να παραμείνουν οι νέοι στη Ελλάδα η Μαρία Καραγκούνη υποστηρίζει ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Προσωπικά συμμετείχα στο αγγλόφωνο πρόγραμμα International Baccalaureate και διαπίστωσα πως το πρόγραμμα κάνει τους μαθητές ανοικτόμυαλους, τους βοηθάει να αποκτήσουν κριτική άποψη. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε μέρος σε πληθώρα δραστηριοτήτων που μας έδιναν πολλά εφόδια και γνώσεις που μένουν για μια ζωή. Από την άλλη πλευρά πρέπει να βρεθούν θέσεις εργασίας για τους νέους πτυχιούχους. Πιστεύω πως υπάρχουν επιχειρηματίες που επιδιώκουν να απασχολούν άτομα με προϋπηρεσία και εμπειρία στον χώρο. Αυτό είναι φυσικό γιατί κοιτάνε να αναπτύξουν τη δουλειά τους, όμως αν δεν δίνεται η ευκαιρία στα νέα άτομα τότε αυτά θα αναγκαστούν είτε να βρουν κάποια διαφορετική εργασία, χαμηλότερα αμειβόμενη τις περισσότερες φορές, είτε θα καταφύγουν στη λύση του εξωτερικού. Γνωρίζω πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν σπουδάσει κάτι και δεν πρόκειται να βρουν δουλειά πάνω σε αυτό».
Τέλος, η ίδια υποστηρίζει ότι «θεωρεί πως τα άτομα που είναι στο εξωτερικό μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα από εκεί που βρίσκονται, δεν χρειάζεται να έρθουν πίσω», ενώ συμπληρώνει ότι «προσωπικά προς το παρόν δεν σκέφτεται μετά το τέλος των σπουδών να επιστρέψει πίσω. Κανείς δεν ξέρει βέβαια για το μέλλον, καθώς πολλά μπορούν να αλλάξουν» προσθέτει.

Χαράλαμπος Σοφιάδης

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τη Δευτέρα ανακοινώνεται το όνομα της ΚΟ των «11»

Σε ανοικτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, στις 19:00, Σεράφειο (Εχελιδών…

1 Δεκεμβρίου 2023

Γάζα: «Ο πόλεμος επέστρεψε πιο άγριος» – Δεκάδες νεκροί σε λίγες ώρες και αχνή ελπίδα για νέα κατάπαυση

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, ο τρόμος επέστρεψε στη Γάζα. Μετά από επτά ημέρες εκεχειρίας, απελευθέρωσης ομήρων…

1 Δεκεμβρίου 2023

Mondelēz Ελλάς: Ανακαλεί τη γνωστή σοκολάτα Toblerone

Mondelēz Ελλάς, με δική της πρωτοβουλία, ενημερώνει το κοινό για την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων…

1 Δεκεμβρίου 2023

Άδειασμα

Την καλύτερη απάντηση στη διπλωματική αστοχία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναβάλει τη συνάντησή…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ανένδοτος ο Σούνακ: Τα γλυπτά δεν επιστρέφουν – Οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι περιουσία της Βρετανίας

Ανένδοτος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα…

1 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟΕΒ

Σε έναν μήνα περίπου θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων…

1 Δεκεμβρίου 2023