Τοπικά

Αριστούχοι θα ξαναδώσουν πανελλαδικές

Έχουν γράψει πολύ καλές βαθμολογίες, αλλά λόγω του συνωστισμού αριστούχων και της ανόδου των βάσεων κινδυνεύουν να μην πετύχουν στη Σχολή της πρώτης τους προτίμησης, όπως Ιατρική, Νομική, και έτσι να είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν σε άλλες επιλογές. Επειδή, όμως το όνειρό τους είναι η πρώτη σχολή, και δεν θέλουν να κατευθυνθούν σε άλλες επιλογές, ετοιμάζονται ακόμη και να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε αυτό το δίλημμα βρίσκονται αρκετοί υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από το 1ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου οι επιδόσεις σε γενικές γραμμές ήταν καλές και προέκυψαν αρκετοί αριστούχοι οι οποίοι στοχεύουν σε παραδοσιακές σχολές, όπως η Ιατρική, η Νομική.
Οι θέσεις όμως σε αυτές τις Σχολές δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους αριστούχους και μοιραία κάποιοι θα μείνουν εκτός.
Αυτή την εικόνα περιγράφει το στέλεχος του ΚΕΣΥΠ Βόλου κ. Αγγελική Καραμπατζάκη η οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετά ραντεβού με υποψηφίους για να τους συμβουλεύσει σχετικά με σχολές.

«Φέτος έχουμε αρκετούς αριστούχους από το 3ο Επιστημονικό πεδίο που έγραψαν πολύ καλές βαθμολογίες και κινδυνεύουν να μην πετύχουν στην Ιατρική, γιατί θα ανέβουν τα μόρια, ενώ και οι θέσεις μειώθηκαν. Μάλιστα αυτοί οι υποψήφιοι ζητούν μόνο την ιατρική. Εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε και άλλες επιλογές, όπως στα παραϊατρικά επαγγέλματα που αφορούν στον άνθρωπο. Ωστόσο θέλουν ιατρική και γι’ αυτό ετοιμάζονται ακόμη και να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις του χρόνου για να έχουν καλύτερη τύχη. Στο ίδιο δίλημμα βρίσκονται και οι υποψήφιοι από το 1ο Επιστημονικό πεδίο, όπου έγραψαν καλά στα μαθήματα και θέλουν Νομική και Ψυχολογία. Φέτος οι αριστούχοι με 17.500 μόρια είναι περισσότεροι από πέρυσι και κάποιοι αναγκαστικά θα μείνουν εκτός της πρώτης τους επιλογής. Και αυτοί βρίσκονται σε ιδιαίτερη θέση».

Αναφορικά με τους υποψήφιους που έγραψαν πολύ μέτρια, δηλαδή μεταξύ 10.000-14.000 μόρια, η κ. Καραμπατζάκη επισήμανε πως οι υποψήφιοι των 1ου και 3ου πεδίων δεν έχουν πολλές επιλογές. Αντίθετα οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου μπορούν να διαλέξουν πολλές σχολές και κάτω από τα 10.000 μόρια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους υποψήφιους στο 5ο πεδίο με τα οικονομικά. Στο 4ο πεδίο με τα παιδαγωγικά έχουν στραφεί πολύ υποψήφιοι που ελπίζουν να πετύχουν στα παιδαγωγικά.
Στο ερώτημα ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον η κ. Καραμπατζάκη απαντά πως «η κρίση έχει κτυπήσει δυστυχώς όλα τα επαγγέλματα. Ίσως κάποιοι τομείς να αντέχουν, όπως τουρισμός, ενέργεια, ναυτιλία, αγροτική παραγωγή, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Πάντως οι υποψήφιοι δεν απελπίζονται και προσπαθούν. Έτσι βλέπουμε αριστούχους από το 1ο Πεδίο να θέλουν να γίνουν δικηγόροι και ψυχολόγοι, όταν γνωρίζουμε για την ανεργία που υπάρχει στους χώρους αυτούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το