Τοπικά

Α. Αριστείδου: Συνεχής ο αγώνας κατά του σακχαρώδους διαβήτη

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον σακχαρώδη διαβήτη παραμένει πρωταρχικός στόχος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας. Η Αρίστη Αριστείδου, η οποία είναι ιδρυτικό στέλεχος του σωματείου και βρίσκεται στην προεδρία από το 1996 που συστάθηκε (με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα λίγων ετών) μίλησε για την αυτοάνοση νόσο που προσβάλλει εκατοντάδες Έλληνες κάθε χρόνο. Το έλλειμμα ενημέρωσης καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα των ασθενών με διαβήτη, πόσο μάλιστα των παιδιών που παλεύουν για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι ή νεανικός διαβήτης είναι η πιο επιθετική μορφή της πάθησης, στον οποίο είναι αναγκαία η λήψη ινσουλίνης, σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου ΙΙ που πλήττει περισσότερο τους ενήλικες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, άσκηση και την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας, εντάσσεται και η επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 18.00 στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας. Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Βάλβης, ειδικός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ρύθμιση διαβήτη τύπου Ι – Καινούρια δεδομένα στη θεραπεία του». Ο ιατρός είναι από τη Λάρισα και στην σαββατιάτικη εκδήλωση θα εγκαινιαστεί η συνεργασία μαζί του. «Η ενημέρωση στον διαβήτη είναι το παν. Στην ημερίδα που διοργανώνουμε, θα ειπωθούν ενδιαφέροντα πράγματα», σημείωσε η κ. Αριστείδου για τον Νίκο Βάλβη και πρόσθεσε: «Η επιστήμη κάνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Για παράδειγμα, έχουμε καινούριες ινσουλίνες και αντλίες ινσουλίνης που είναι πιο εξελιγμένες. Όσο προοδεύει η Ιατρική, βελτιώνονται και οι μέθοδοι θεραπείας. Ο κ. Βάλβης είναι διαβητικός από παιδί και τώρα που ο ίδιος έγινε γιατρός, μπορεί να καταλάβει πολύ καλύτερα τι συμβαίνει στην πάθηση, αφού το ζει τόσα χρόνια».
Η Κύπρια συνταξιούχος εκπαιδευτικός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του «ανοίγματος» στην τοπική κοινωνία: «Φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου, το οποίο πριν από δύο δεκαετίες πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα εγγεγραμμένα μέλη μας είναι 300, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε εκατό περίπου οικογένειες στον Νομό Μαγνησίας. Δυστυχώς, όμως, αν και στην περιοχή μας υπάρχουν σαφώς περισσότερα από τα 100 παιδιά που είναι μέλη μας κι έχουν παντελή έλλειψη ινσουλίνης, δεν έρχονται όλοι κοντά μας. Έχουμε ακόμη ταμπού πάνω σ’ αυτό το θέμα και εν έτει 2017 υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που είναι διαβητικοί και επιλέγουν να κρύβονται. Παίζει ρόλο πώς βλέπει την κατάσταση ο καθένας μας».
Με τη συχνότητα του διαβήτη τύπου Ι να αυξάνει διαρκώς ακόμη και από τη νηπιακή ηλικία, η κ. Αριστείδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του κοινού γύρω από τη νόσο, ώστε να διαγιγνώσκεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται σωστά: «Η σύγχρονη μακροχρόνια αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι στηρίζεται στην εντατική εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, αλλά και των οικογενειών τους, ώστε οι διαβητικοί να έχουν μια ισορροπημένη ζωή».
Όσο για τον βαθμό στήριξης των διαβητικών από την Πολιτεία; Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας επισήμανε ότι οι διεκδικήσεις του φορέα δεν έχουν πάψει να υφίστανται: «Στην Ελλάδα πρέπει να αγωνίζεσαι για τα αυτονόητα. Εδώ μας λείπουν πολλά. Αν δεν αγωνιστείς, δεν φωνάξεις και δεν διεκδικήσεις, δυστυχώς δεν κάνεις τίποτα. Χρειάζεται αγώνας πάνω σ’ αυτό το θέμα. Θυμάμαι όταν η κόρη μου, η οποία τώρα είναι 28 χρόνων και ξεκίνησε ινσουλινοθεραπεία από την ηλικία των 4 ετών, πληρώναμε οι ίδιοι τις ταινίες μέτρησης σακχάρου. Όλοι οι διαβητικοί αξίζουν ίσες ευκαιρίες, δίχως τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν την πάθηση».
Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023