Ελλάδα

Αρειος Πάγος: «Οχι» σε περαιτέρω μειώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ

«Οχι» είπε ο Άρειος Πάγος σε περαιτέρω μειώσεις μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4354/2015.

Στον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης Ξάνθης οι οποίοι είχαν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 25% τον Νοέμβριο του 2011 αλλά και εκ νέου περικοπή μέχρι και 25% των αποδοχών που ελάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο Αρειος Πάγος ακολουθώντας την γραμμή που χάραξε η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι περικοπές πέραν του 25% των αποδοχών δεν είναι νόμιμες με το σκεπτικό ότι η ευχέρεια του νομοθέτη να θεσπίζει αναδρομικά περικοπές έχει όρια τα οποία ελέγχονται από τα δικαστήρια και αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ξάνθης είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί από το Εφετείο πριν την ψήφιση του νόμου 4354/2015 που προέβλεπε αναδρομική περικοπή των αποδοχών τους.

Oι δικηγόροι Δημήτριος Βασιλείου και Σπύρος Μπαλατσούκας που εκπροσώπησαν στον  Άρειο Πάγο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ (η οποία είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων) δήλωσαν τα εξής: «Η επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου είναι  πολύ σημαντική, καθώς ξεκαθαρίζει πολλά σημαντικά νομικά ζητήματα, που ανέκυψαν αχρείαστα από μια αυθαίρετη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εξ αφορμής της υπόθεσης αυτής αναδεικνύεται μια σοβαρή παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Το ΓΛΚ ερμήνευσε εσφαλμένα τον νόμο και ενέμεινε στην εφαρμογή της εγκυκλίου που το ίδιο εξέδωσε, ακόμη και αφού το σφάλμα του είχε επισημανθεί με πολλές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, αλλά και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι δυσμενείς συνέπειες παρόμοιων διοικητικών πρακτικών είναι πρόδηλες».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το