Τοπικά

«Αργοπεθαίνει» ο κλάδος των οικοδόμων στη Μαγνησία “Θ”

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS

Αλλάζουν επάγγελμα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ο λόγος για τους χιλιάδες μέχρι και το 2013 οικοδόμους της Μαγνησίας, οι οποίοι πλέον δεν ξεπερνούν επίσημα τους 400, αφού η ανεργία στον κλάδο τους σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου τους, άγγιξε το 90% τη χρονιά που έφυγε. Τα λίγα πλέον μεροκάματα για μερεμέτια και ανακαινίσεις σπιτιών και γραφείων σπανίζουν και είναι ανασφάλιστα, αφού στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας οι νεοανεγειρόμενες οικοδομές δεν ξεπερνούν τις πέντε. «Η κατάσταση με την ανεργία έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανέγερση νέων οικοδομών. Στην ουσία ο κλάδος μας «αργοπεθαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων κ. Κων. Σιάρας.

 Όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης ο κλάδος των οικοδόμων στη Μαγνησία, αλλά από χρόνο σε χρόνο συρρικνώνεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, αφού πλέον, όπως προαναφέρθηκε, η ανεργία έχει αγγίξει το 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Συνδικάτο τους από το ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγα χρόνια το Συνδικάτο Οικοδόμων αριθμούσε 4.500 μέλη, αλλά τώρα δεν ξεπερνούν τα 400, σύμφωνα με τον κ. Σιάρα. Να αναφερθεί ότι φέτος τα Χριστούγεννα καταβλήθηκε σε επίπεδο Μαγνησίας Δωρόσημο μόνο σε 300 άτομα, με τον προαναφερόμενο αριθμό ενδεχομένως να αυξηθεί αύριο Δευτέρα, καθώς θα ολοκληρωθεί η καταβολή και στους εναπομείναντες.

Ο ίδιος περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το μεγάλο «αγκάθι» στον κλάδο των οικοδόμων είναι η έκρηξη ανεργίας, που έχει αγγίξει το 90%. Λίγοι είναι πλέον οι συνάδελφοι που εργάζονται και κολλάνε ένσημα για να είναι ασφαλισμένοι. Σκεφτείτε ότι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα οι νεοανεγειρόμενες οικοδομές είναι τέσσερις – πέντε, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις οικοδομών που έχει σταματήσει η ανέγερσή τους για οικονομικούς κυρίως λόγους. Με αυτή την κατάσταση είναι αδύνατον να βρεθούν μεροκάματα ακόμη και για τους λίγους συναδέλφους» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Να αναφερθεί ότι δέκα περίπου συνάδελφοί του έχουν μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Όρους το τελευταίο χρονικό διάστημα και εργάζονται σε εργολάβο του Βόλου, ο οποίος έχει αναλάβει την κατασκευή λιμανιού. «Το θέμα είναι να υπάρχει εργασία, ακόμη και στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Υπάρχουν οικογένειες που πρέπει να ζήσουν» προσέθεσε.

Υπάρχει βέβαια και ένας μικρός αριθμός οικοδόμων, που απασχολείται σε μερεμέτια και ανακαινίσεις σπιτιών και γραφείων, αλλά όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιάρας, «στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η εργασία γίνεται χωρίς ασφάλιση και ένσημα, αφού οι συνάδελφοι δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να έχουν ένα μεροκάματο».

Οι περισσότεροι, πάντως, οικοδόμοι της Μαγνησίας έχουν επιλέξει να αλλάξουν επάγγελμα ή να φύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης τύχης και εργασίας.

«Γνωρίζω πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι άλλαξαν επάγγελμα μέσα στην οικονομική κρίση. Και πώς να μην γίνει αυτό, όταν δεν ανεγείρονται νέες οικοδομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε τουριστικές περιοχές» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει: «Αρκετοί συνάδελφοι έχουν γίνει σερβιτόροι, ενώ κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να ανοίξουν καφενείο ή σουβλατζίδικο. Υπάρχουν και ορισμένοι που επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό για την αναζήτηση εργασίας στον κλάδο της οικοδομής. Ακόμη και οι μετανάστες από χώρες όπως η Αλβανία και η Ρουμανία που απασχολούνταν στον κλάδο της οικοδομής, έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, αφού δεν υπάρχει μεροκάματο. Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος των οικοδόμων στην περιοχή μας, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα βρίσκεται σε μαρασμό, αφού και τα δημόσια έργα που εκτελούνται είναι ελάχιστα».

Να αναφερθεί ότι το 2016 είναι χρονιά εκλογών για το Συνδικάτο Οικοδόμων στη Μαγνησία, οι οποίες θα διενεργηθούν σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το