Τοπικά

«Αργοναύτης της ψυχής» από τον Βόλο στο Παρίσι

Η πολυετής συμπόρευση των σκηνοθετών Κώστα Ανέστη και Γιώργου Λάγδαρη, αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο δημιουργών, οι οποίοι μεσοβδόμαδα πληροφορήθηκαν πως μία δική τους παραγωγή, το «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο – Αργοναύτης της ψυχής», συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα προβολών της έκθεσης «Giorgio de Chirico. La peinture métaphysique», που θα φιλοξενηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου στο Musée de l’ Orangerie στο Παρίσι.

Το διεθνές ταξίδι του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ συνεχίζεται, παρότι έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τα γυρίσματα που πραγματοποίησαν οι δύο κινηματογραφιστές, οι οποίοι το 2008 είπαν «ναι» στην πρόκληση να σκιαγραφήσουν το αινιγματικό σύμπαν του γεννημένου στον Βόλο Ιταλού καλλιτέχνη. Η ταινία, που έχει διάρκεια σαράντα τέσσερα λεπτά, πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ντε Κίρικο, από τη γέννησή του στη θεσσαλική γη πριν από 132 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του στη Ρώμη σε ηλικία ενενήντα ετών. Το γεγονός ότι ο «Αργοναύτης της ψυχής» συμπεριλήφθηκε στην έκθεση του μουσείου Ορανζερί, στο οποίο εκτίθενται πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι Σεζάν, Ματίς, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Ρενουάρ, Ρουσσώ κ.ά., καταξιώνει τους Γιώργο Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη. Επιπλέον, στην έκθεση για τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που οργανώνεται από τα μουσεία Ορσέ και Ορανζερί στο Παρίσι και το μουσείο Τέχνης του Αμβούργου, γενικός επιμελητής είναι ο Ιταλός Πάολο Μπαλντάτσι, που θεωρείται αυθεντία στη μελέτη του έργου από τον συμπατριώτη του.

«Με τον Κώστα έχουμε κάνει αρκετές δουλειές μαζί. Όπως για το «Καφέ Σαντάν», τον ταγματάρχη Κασλά κ.α. Τώρα, όσον αφορά στη Γαλλία, σίγουρα είναι σημαντικό που η ταινία μας θα προβληθεί στο Παρίσι», είπε ο κ. Λάγδαρης στην αρχή της κουβέντας, για να προσθέσει: «Με τον «Αργοναύτη της ψυχής» έχουμε πάει σε διεθνή φεστιβάλ σε Πολωνία, Αίγυπτο και Ιταλία και το γεγονός ότι συνεχίζει ακόμη, αποδεικνύει πως κάναμε μία αξιόλογη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, που προχωράει όσα χρόνια κι εάν περάσουν. Σαν το παλιό καλό κρασί. Τέτοια φινέτσα έχει η ταινία που φτιάξαμε για τον ντε Κίρικο».

Για το προσεχές τρίμηνο, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η έκθεση στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει τις πύλες της την περασμένη άνοιξη, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του COVID-19, πλάνα από τον Βόλο θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. «Η περιοχή θα διαφημιστεί, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη παραγωγή έγινε εξ ολοκλήρου με Βολιώτες συντελεστές», σημείωσε με νόημα ο κ. Λάγδαρης.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κ. Κώστας Ανέστης, ο οποίος συνυπογράφει το ντοκιμαντέρ για τον ντε Κίρικο, δεν έκρυψε τη χαρά του για το «ταξίδι» της ταινίας στη Γαλλία. «Το θέμα που καταπιαστήκαμε, είναι διαχρονικό. Το έργο του ντε Κίρικο αναλύεται ακόμη από τους ιστορικούς Τέχνης και υπάρχει ενδιαφέρον. Προσωπικά θα έλεγα ότι έπαιξε ρόλο ότι δεν είναι και πολλά τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, είναι το «Aenigma Est» του Δημήτρη Μαυρίκιου και το δικό μας. Είναι ιδιαίτερο θέμα, γιατί υπάρχουν πολλές και συχνά αντιφατικές πλευρές στην προσέγγιση του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος ήταν δύσκολος ως καλλιτέχνης, αλλά και στη ζωή του. Έκανε αντικρουόμενα πράγματα και ήταν μεγάλη πρόκληση και για εμάς. Όμως, η δική μας ταινία έχει μία μοναδικότητα: Οι περισσότερες σκηνές προέρχονται από τον Βόλο, τον γενέθλιο τόπο του ντε Κίρικο και η παραγωγή ήταν τοπική, ενώ παράλληλα θα προβάλουμε μύθους που ενέπνευσαν τον ντε Κίρικο, όπως οι Κένταυροι και η Αργοναυτική εκστρατεία».

Κεντρική φωτό: Από τα γυρίσματα της ταινίας, τον Νοέμβριο του 2008 στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Από αριστερά διακρίνονται οι Κ. Ανέστης, Κ. Καρπίδας, Γ. Λάγδαρης, Δ. Κορδελάς, Κ. Ηλίας και Η. Καράτσαλος, ενώ διακρίνεται επίσης ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος που υποδύθηκε τότε τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο σε παιδική ηλικία 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το