Πολιτισμός

Αργεντίνικο τάνγκο από το Μουσικό Σχολείο Βόλου.»

Την Κυριακή 22 Απριλίου και ώρα 6:00 μμ το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσιάζει στην αίθουσα συναυλιών του σχολείου μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική του tango και στο Μπουένος Άιρες. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Με αφορμή ένα τάνγκο ποίημα» και αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει στο σχολείο η υλοποίηση ενός σχετικού πολιτιστικού προγράμματος με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαγδαληνή Αλεξίου και συνεργάτες τους καθηγητές Δέσποινα Αυθεντοπούλου και Βαγγέλη Μπακάλη. Ένα πρόγραμμα καινοτόμο αλλά και αισθαντικό ως προς το περιεχόμενό του. Ο θεματικός άξονας στον οποίο βασίζεται είναι τα τραγούδια, η ποίηση και η πόλη του Buenos Aires.
Οι μαθητές που συμμετείχαν διάβασαν και έμαθαν για τον πολιτισμό της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής, άκουσαν τραγούδια και μουσική τάνγκο. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, καθώς τόσο η γλώσσα όσο και το ρεπερτόριο τους ήταν άγνωστα. Με πολλή προσπάθεια, επιμονή και αγάπη για την ανακάλυψη αυτού του νέου μουσικού κόσμου, κατάφεραν να προετοιμάσουν μια εκδήλωση σαν κι αυτή.
Το τάνγκο ρεπερτόριο χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου ποίηση. Όπως αναφέρει ο σημαντικός στιχουργός – ποιητής τάνγκο, Enrique Santos Discepolo, «το τάνγκο είναι μία θλιμμένη σκέψη που χορεύεται». Διότι το τάνγκο δημιουργήθηκε από μετανάστες, που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Rio de la Plata, στο Buenos Aires της Αργεντινής και στο Montevideo της Ουρουγουάης στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι στίχοι του, μιλούν συχνά για την πίκρα της ματαίωσης των ονείρων στην καινούρια πατρίδα, για τη μοναξιά και την ανασφάλεια. Μιλούν με σαρκασμό για τα παιχνίδια της ζωής και με γλυκόπικρο χιούμορ για τις παγίδες της.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελίες μεταφρασμένων ποιημάτων τάνγκο και ερμηνείες τραγουδιών. Συμμετέχουν φίλοι και μέλη του συλλόγου “Puerto del Tango” – Λιμάνι του Τάνγκο, που θα χορέψουν αυτοσχεδιαστικά.
Για την εκδήλωση αυτή συνεργάζονται επίσης οι TANGARTO: ο Λευτέρης Γρίβας (μπαντονεόν), o Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), o Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο), o Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα) και ο Απόστολος Παπαπέτρος (κοντραμπάσο) που θα συμπράξουν με τη μαθητική ΤανγκΟρχήστρα σ’ ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του αργεντίνικου τάνγκο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας

Μια ιδιαίτερη συναυλία παρουσιάζει το Μουσικό Σχολείο Βόλου, τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ώρα 9:00 μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας.
Η συναυλία έχει τίτλο «Ιστορία μιας αγάπης» ο οποίος προέρχεται από το πασίγνωστο και κοσμαγάπητο τραγούδι «Historia de un amor» με θεματικό της άξονα τραγούδια αγάπης σε διάφορες μορφές, γλώσσες και από διάφορες βέβαια εποχές.
Η άνοιξη, η αγάπη, η ποίηση και η μουσική ήταν πάντα απόλυτα συνδεδεμένα, γι’ αυτό και η φετινή ανοιξιάτικη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου επενδύει σε σταθερές, διαχρονικές αξίες όπως αυτές. Για το απαιτητικό πρόγραμμα της βραδιάς που περιλαμβάνει κομμάτια ελληνικά και ξένα, σύγχρονα και παλαιότερα, όλα όμως επιλεγμένα για το ξεχωριστό τους ύφος συνεργάστηκαν τρία μουσικά σύνολα του σχολείου, η χορωδία Ομοίων Φωνών και η Μικτή Χορωδία υπό τη διεύθυνση της Ρωξάνης Γιαρέντη και η Ορχήστρα Νεανικών Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γράβου. Η συμφωνική ορχήστρα συμπράττει με την ροκ μπάντα του σχολείου και τα ακούσματα γίνονται μαγικά όπως μαγική είναι και η αγάπη. Συνεργάζονται οι καθηγητές Φιλαρέτη Φροξυλιά, Θωμάς Οικονόμου, Μαρία Μαλισιόβα, Πέπο Σάλεμ, Βασίλης Αγροκώστας, Κωνσταντίνος Κολέτσιος και Αμαρυλλίδα Λιάλιου.
Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αρετή Τζανετοπούλου τονίζει την τεράστια σημασία που έχει για τους μαθητές ενός τέτοιου σχολείου η διδασκαλία μουσικών κομματιών σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση γίνεται ….παιδεία. Επίσης η επαφή των παιδιών με το έργο ποιητών όπως ο Jacques Prevert (les feuilles mortes – Autumn leaves), στιχουργών όπως οι Rodgers & Hammerstein, μουσικών όπως ο Rossini και ο Carlos Eleta Almaran, διευρύνει τους ορίζοντές τους και προάγει τη μουσική τους παιδεία με τον καλύτερο τρόπο.
Σημειώνεται ότι το σχολείο με την συγκεκριμένη συναυλία θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων στην Ξάνθη «Ξάνθη, πόλις ονείρων» στις 26 και 27 Απριλίου.
Μια εξαιρετική λοιπόν πρόταση από το Μουσικό Σχολείο Βόλου για ένα μελωδικό ανοιξιάτικο βράδυ αγάπης, για μικρούς και μεγάλους, με είσοδο ελεύθερη για όλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το