Οικονομία

Αργεί ακόμα η επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους – Πως υπολογίζονται

Την επιστροφή αναδρομικών από τις διαφορές στις κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ των επανυπολογισμένων επικουρικών συντάξεων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα δοθούν τα χρήματα.
Το σύνολο του κόστους για την επιστροφή των επίμαχων ποσών εκτιμάται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ και αφορά ένα χρονικό διάστημα 20 μηνών από το καλοκαίρι του 2016 έως και σήμερα, σύμφωνα με το Εθνος.
Ωστόσο για να δοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους θα πρέπει πρώτα να δώσουν το πράσινο φως οι θεσμοί, να διευκρινιστούν όλοι οι περίμετροι και στη συνέχεια οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πάρουν ενάμιση μήνα περίπου.
Την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μέχρι στιγμής το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου που σε απόλυτους αριθμούς σε ξεπερνούν τα 200.000 άτομα.

Πως υπολογίζονται τα αναδρομικά ποσά
Τα αναδρομικά ποσά ποικίλλουν ανάλογα με την αρχική μεικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου.
Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με το νόμο Κατρούγκαλου όλες οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν, χιλιάδες μειώθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ κάποιες έπεσαν κάτω από τα 300 ευρώ.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στους δικαιούχους ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής, τελωνειακοί όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το