Ελλάδα

Αρειος Πάγος: Πρόταση-ανάσα του εισαγγελέα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Την πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου απασχόλησε η υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο, η οποία έχει κρατήσει δέσμιους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.
Στο ανώτατο δικαστήριο έφτασε η αναίρεση δανειολήπτριας από την Θεσσαλονίκη, η οποία το 2007 έλαβε δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) και όταν η ισοτιμία άλλαξε, βρέθηκε το 2015 να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η ενάγουσα, έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να κριθούν άκυροι δύο όροι της σύμβασης, με τον εισαγγελέα να κάνει δεκτούς τους λόγους αναίρεσης. Μάλιστα ο κ. Αγγελής, στην πρόταση του επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Νομικοί εκτιμούν ωστόσο, ότι μένει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς εκκρεμούν και άλλες πτυχές της υπόθεσης στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ τον λόγο μετά την απόφαση της Ολομέλειας, θα έχουν τα δικαστήρια ουσίας.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το