Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Η Ολομέλεια θα κρίνει την αναγνώριση ελαφρυντικού σε Κορκονέα

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει οριστικά το θέμα του ελαφρυντικού που δόθηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, σπάζοντας τα ισόβια που τού επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και που τελικά τον οδήγησαν στην ελευθερία.

Ειδικότερα, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, με πλειοψηφία 3 έναντι 2 έκανε δεκτή την αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλης Πλιώτας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στρεφόταν κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία (σ.σ αναγνώριση ελαφρυντικού) μειώθηκε στα 13 χρόνια κάθειρξη η ποινή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο, επειδή η απόφαση του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου ελήφθη με ισχυρή μειοψηφία και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, κρίθηκε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται πως το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε τα ισόβια που επιβλήθηκαν στον ειδικό φρουρό, αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Αυτό του επέτρεψε στη συνέχεια να αποφυλακιστεί, καθώς είχε εκτίσει και μεροκάματα μέσα στις φυλακές. Αμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε την αναίρεση της απόφασης ως προς το ελαφρυντικό.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί «προτέρου συννόμου βίου». Σύμφωνα με τον κ. Πλώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Η διαφωνία
Τα τρία μέλη του ποινικού τμήματος συντάχθηκαν με την αναίρεση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, όμως 2 μέλη είχαν αντίθετη άποψη, κρίνοντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για την χορήγηση ελαφρυντικού. Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, προκαλώντας νομολογία..

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το