Τοπικά

Αρδευτικό νερό χωρίς διακοπές από τη ΔΕΗ σε αγρότες με οφειλές

Νερό χωρίς διακοπές, κατά την επερχόμενη αρδευτική περίοδο, υπόσχεται η ΔΕΗ στους αγρότες με οφειλές, αν όμως ενταχθούν σε ρύθμιση. Παράλληλα, εξετάζεται η περίπτωση, οι παραγωγοί να μπορούν να εγγυηθούν την πληρωμή των δόσεων μέσα από την Ενιαία Ενίσχυση με μορφή εκχώρησης ή πάγιας εντολής από τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ. Για «θετική προοπτική εφόσον εφαρμοστεί» κάνουν λόγο αγρότες της Μαγνησίας.

Να αναφερθεί ότι το θέμα απασχόλησε προ ημερών τη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διάθεση από πλευράς ΔΕΗ να συνεχιστεί το ειδικό καθεστώς έκδοσης λογαριασμών για όσους επαγγελματίες αγρότες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις ωφέλειες της εν λόγω ρύθμισης. Συγκεκριμένα, για όσους επιλέγουν να συμμετέχουν στη ρύθμιση, η ΔΕΗ δεν εκδίδει λογαριασμούς ρεύματος κατά την κρίσιμη αρδευτική περίοδο, αλλά συγκεντρωτικό λογαριασμό από Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «κατά την περίοδο άρδευσης δεν θα κόβεται το ρεύμα εφόσον δεν θα έχει εκδοθεί λογαριασμός οπότε και ο παραγωγός μπορεί απρόσκοπτα να προχωρήσει στις εργασίες του».
Να αναφερθεί ότι το μέτρο αφορά και σε Ομάδες Παραγωγών ή/και Συνεταιρισμούς, ενώ διευκρινίζεται ότι απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου ή του νομικού του εκπροσώπου σε τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ για να συμπληρώσει την αντίστοιχη αίτηση.
Παράλληλα, η ΔΕΗ εμφανίζεται θετική σε μια πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την παροχή εγγύησης εκ μέρους των αγροτών, ώστε να μην χάνουν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ αν δεν πληρώσουν για μερικούς μήνες.
Επίσης, ως έσχατο μέτρο θα εξεταστεί η περίπτωση να δύνανται οι παραγωγοί να εγγυηθούν τα έσοδα από την Ενιαία Ενίσχυση με μορφή εκχώρησης ή πάγιας εντολής από τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και από τους αγρότες
Στο μεταξύ, στο νέο σύστημα του «ηλεκτρονικού λογιστηρίου» που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόκειται να συμμετέχουν και οι αγρότες. Στόχος του μέτρου, είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη έκδοση και διακίνηση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων (τιμολόγια κ.λπ.), τα οποία αποτελούν «μάστιγα» για την αγορά, μιας και διευκολύνουν την εξάπλωση της φοροδιαφυγής και συνακόλουθα προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο, λόγω αποφυγής φόρου εισοδήματος η ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της η ΑΑΔΕ σκοπεύει να προχωρήσει, το αργότερο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στην πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου για υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων με ταυτόχρονη κατάργηση των χάρτινων και την καθιέρωση του e-λογιστηρίου εσόδων – εξόδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το