Τοπικά

Αρχίζουν την Κυριακή στο Βόλο οι διαλέξεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος

Ξεκινούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην γαλλικό Ινστιτούτο), οι φετινές ομιλίες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με πρώτο ομιλητή τον φυσικό καθηγητή Γυμνασίου κ. Κωνσταντίνο Καμβρογιάννη και θέμα «Η κοσμική ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της στη Γη».

Η κοσμική ακτινοβολία είναι υψηλής ενέργειας πρωτόνια, ηλεκτρόνια, λίγοι βαρείς πυρήνες, νετρίνα, μικροκύματα, αλλά και φωτόνια – γ και ακτίνες – Χ, που προέρχονται από κατακλυσμιαίες καταστροφές μέσα στο Σύμπαν όπως υπερκαινοφανείς, συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων και μελανών οπών, κέντρα ενεργών γαλαξιών κ.λπ. .Ανακαλύφθηκαν από τον Victor Hess, το 1911 και το όνομα προτάθηκε από τον Robert Millikan τον επιστήμονα που μέτρησε το φορτίο του ηλεκτρονίου. Η ατμόσφαιρα της Γης μας προστατεύει απορροφώντας ένα μεγάλο μέρος της και οι ζώνες Van Allen μειώνουν την ταχύτητα των σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας.
Αλλά και ο Ήλιος στέλνει ένα ρεύμα χαμηλής ενέργειας πρωτονίων, που λέγεται ηλιακός άνεμος, ρεύμα που αυξάνει κατά το μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας, γεγονός που επηρεάζει το κλίμα της Γης. Η ακτινοβολία αυτή είναι 300 φορές ισχυρότερη έξω από την ατμόσφαιρα της Γης σε σχέση με αυτήν στο επίπεδο της θάλασσας και ανακαλύφθηκε με ανιχνευτές πάνω σε αερόστατα, χιλιόμετρα ύψους από την επιφάνεια της Γης . Σήμερα για την ανίχνευσή της χρησιμοποιούνται σπινθηριστές, ανιχνευτές λάμψεων Cerenkov, τηλεσκόπια νετρίνων, όπως αυτό της Πύλου και της Ανταρκτικής, αλλά και οι διαστημοσυσκευές Ρlanck, Newton, MMX και το τηλεσκόπιο ακτίνων – γ, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Επειδή δεν υπάρχουν ανθρώπινοι τεχνητοί επιταχυντές, που να δίνουν τόσο υψηλή ενέργεια σε σωματίδια, η κοσμική ακτινοβολία εδώ και 100 σχεδόν χρόνια γίνονται αφορμή ανακαλύψεων όπως το αντιηλεκτρόνιο, η ταλάντωση των νετρίνων που έδωσε στους Macdonald και Kajita το βραβείο Νόμπελ 2015, αλλά και η πιθανή κβαντική δομή του χωροχρόνου, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 58ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου στο Ναυπηγείο Καρταπάνη-Χριστόπουλου

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 58ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου πραγματοποίησε…

1 Απριλίου 2024

Οι 70 περιοχές με τη μέγιστη θερμοκρασία των τελευταίων ημερών

Οι πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες (28-31/03/2024) του μήνα στη χώρα,…

1 Απριλίου 2024

Η μεγαλύτερη φάρσα που έγινε ποτέ – Όταν το BBC είχε χιούμορ και φαντασία…

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 1η Απριλίου του 1957, όταν ένα τρίλεπτο οπτικοποιημένο ρεπορτάζ του…

1 Απριλίου 2024

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι πρέπει να ξέρετε

Εκτός από την ώρα που άλλαξε τα ξημερώματα της Κυριακής (31/3), αλλάζουν και οι ώρες…

1 Απριλίου 2024

Δώρο Πάσχα 2024: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.…

1 Απριλίου 2024

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές! Γέμισε το καρότσι σου με πάνω από…

1 Απριλίου 2024