Τοπικά

Αρχίζουν οι εργασίες στο Ξενία Σκιάθου

«Πράσινο φως» έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κουκουναριές της Σκιάθου. Περιλαμβάνει ανακαίνιση του υπάρχοντος εγκαταλελειμμένου «Ξενία», καθώς και την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών.

Η έκταση είναι 65 στρέμματα και πουλήθηκε το 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ στην τεχνική εταιρεία «Ναθαηλίδης» έναντι ποσού 2,6 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης, ο επενδυτής θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του Ξενία (έκτασης 2.542 τ.μ.) χωρίς αλλοίωση των μορφολογικών του στοιχείων, εφόσον είναι διατηρητέο. Δίπλα στο «Ξενία» θα κατασκευαστούν κτίριο εστίασης (Σ.Δ. 0,06) και δύο συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών: στο πρώτο, έκτασης 6,1 στρεμμάτων θα ανεγερθούν 2.300 τ.μ. (δυναμικότητας 114 κλινών), ενώ στο δεύτερο, έκτασης 2,1 στρεμμάτων, θα ανεγερθούν 10 κατοικίες. Ακόμα τρεις κατοικίες θα κατασκευαστούν στην πίσω πλευρά του ακινήτου, σε χώρο 1,7 στρ., ενώ η περιοχή θα συνορεύει με υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. Το έργο περιλαμβάνει και κάποιες παρεμβάσεις στον αιγιαλό, με την κατασκευή ξύλινης κολυμβητικής εξέδρας σε βραχώδες σημείο.

Στο μέσο της έκτασης βρίσκεται δασική περιοχή, που μένει εκτός πολεοδόμησης. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος που διασχίζει σήμερα τη δασική έκταση προς την παραλία «Μπανάνα», θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέα περιμετρική οδό στο δυτικό άκρο του ακινήτου.
Ακόμη στη μελέτη αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το δημόσιο ακίνητο χωροθετείται σε μια ιδιαίτερα προνομιακή θέση, στην παραλιακή περιοχή Κουκουναριών, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκιάθου. Αποτελεί ένα ενιαίο οικόπεδο έκτασης 65.977 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα Ξενία Σκιάθου. Τα ξενοδοχεία Ξενία είναι έργα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ), στο πλαίσιο της πρώτης συντονισμένης προσπάθειας για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα, αποτελώντας τη σημαντικότερη παραγωγή δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά. Ειδικότερα, το Ξενία
Σκιάθου κατασκευάστηκε το 1963, με αρχιτέκτονα το Γ. Νικολετόπουλο. Με το ΦΕΚ 301/ΑΑΠ/7-11-2011 χαρακτηρίστηκαν ως μνημείο (σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002) οι εξωτερικές όψεις, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα κεντρικά κλιμακοστάσια, οι υπαίθριοι χώροι και η διάταξη του φέροντος οργανισμού του συγκροτήματος «…διότι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του Β’ μισού του 20ού αιώνα, που χαρακτηρίζει την πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας». Διατηρητέα έχουν χαρακτηριστεί επίσης τα κεντρικά κλιμακοστάσια, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι υπαίθριοι χώροι καθώς και η διάταξη του φέροντος οργανισμού του συγκροτήματος. Το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η σημερινή του κατάσταση φέρει εικόνα εγκατάλειψης. Η εγκατάλειψη ενός δημοσίου ακινήτου απαξιώνει μια σημαντική τουριστική υποδομή. Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, η αποκαθήλωση υλικών και η επιβάρυνση με απορρίμματα, αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ασκούν σοβαρές πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της περιοχής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το