Τοπικά

Αρχίζουν οι διαλέξεις «Αστρονομία για όλους»

Αρχίζουν και γι’ αυτή τη χρονιά οι διαλέξεις «Αστρονομία για όλους» από την «Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος». Οι διαλέξεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιούνται στον χώρο του αμφιθέατρου του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Η πρώτη ομιλία θα γίνει από τον νεαρό σπηλαιολόγο κ. Παναγιώτη Καρούτσο και θα έχει ως θέμα της «Από τα Μουσεία της Φύσης στα Μουσεία του Διαστήματος». Στη «Θ» μίλησε για τις διαλέξεις, για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και τις δράσεις της ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας.

Συγκεκριμένα σχετικά με τα θέματα των διαλέξεων και τι θα περιλαμβάνουν ο κ. Ζαχείλας αναφέρει πως «εμείς εδώ και τόσα χρόνια που κάνουμε αυτού του είδους τις διαλέξεις προσπαθούμε κάθε φορά να πρωτοτυπήσουμε, δηλαδή να βρούμε κάποια θέματα που δεν τα έχουμε αγγίξει. Αυτή είναι η πρώτη φορά, που με αφορμή και την πρόταση του κ. Καρούτσου, θα παρουσιαστεί ένα θέμα που αφορά στη σπηλαιολογία. Πάντοτε προσπαθούμε να έχουμε νέα θέματα που δεν έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή όταν τον χρειάζεσαι». Παράλληλα συμπληρώνει ότι «εκτός από αυτό το θέμα του κ. Καρούτσου, το οποίο είναι ένα ειδικό θέμα, υπάρχουν διάφοροι συνάδελφοι που θα κάνουν θέματα για τα βαρυτικά κύματα, τα οποία ήδη αρχίζουν και πληθαίνουν οι αποδείξεις της ύπαρξής τους. Θα γίνει ένα θέμα σχετικά με την αστρολογία και τις σχέσεις που έχει με την αστρονομία. Όλο ακριβώς το πρόγραμμα δεν το έχουμε ακόμα τελειώσει, αλλά ελπίζουμε όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχει καταρτιστεί».

Ο κ. Ζαχείλας αναφέρθηκε και στις δράσεις που πραγματοποιεί η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος υποστηρίζοντας πως «διοργανώνουμε πολλές δράσεις πέραν από τις διαλέξεις αυτές που γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Για παράδειγμα έχουμε τον πρώτο διαγωνισμό αστρονομίας που θα ξεκινήσει στις αρχές του Δεκεμβρίου. Επίσης έχουμε τη χειμερινή σχολή αστρονομίας, η οποία ξεκινάει μετά τα Χριστούγεννα. Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και θα διαρκέσει για 12 Σάββατα, για 12 εβδομάδες. Έχουμε τη σχολή αστρονομίας εξ αποστάσεως που απευθύνεται πάλι με το ίδιο αντικείμενο και υλικό σε ανθρώπους που ζουν εκτός Βόλου και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Διαθέτουμε αρκετό υλικό».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 από τον κ. Κώστα Μαυρομάτη, πρώην λυκειάρχη του 1ου ΓΕΛ Βόλου. Αυτή τη στιγμή μετρά περίπου 600 μέλη, τα οποία προέρχονται από τη Μαγνησία, την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Σχετικά με τον σκοπό της Εταιρείας υποστηρίζει ότι «ο σκοπός μας και η δραστηριότητα της Εταιρείας αφορούν κυρίως στην εκλαΐκευση της επιστήμης της αστρονομίας, ώστε να γίνει κατανοητή στο ευρύ κοινό. Αυτό το επιτυγχάνουμε με διάφορα «αστροπάρτι», με τις διαλέξεις, αλλά και με τον διαγωνισμό και τη σχολή αστρονομίας».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το