Τοπικά

Αρχίζει στις 3 Αυγούστου η λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου στην Αλόννησο

Το Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού της Αλοννήσου, ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του έργου των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό, επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, με αφορμή την επίσκεψή της στο νησί της Αλοννήσου και την περιοδεία της σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο κ. Βαφίνη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Βορείων Σποράδων κ. Ζλατούδη, τον προϊστάμενο Δ/νσης Τεχνικών Έργων και τον τμηματάρχη προγραμματισμού Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κ.κ. Φλαμπούρη και Τσιαντή.

Σε δηλώσεις της ανέφερε: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο και μοναδικό στην Ελλάδα εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία. Για αυτό το έργο η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε δύο φορές και είμαστε περήφανοι για τον «Παρθενώνα των ναυαγίων» που η αξιοποίησή του θα αλλάξει την εικόνα της Αλοννήσου και των νησιώνμας».

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει, με χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο, που θα είναι ανοιχτά για επίσκεψη στους αυτοδύτες μέχρι το 2023. Επιπλέον, χρηματοδοτείται η παραγωγή των εφαρμογών και του εποπτικού υλικού με τις οποίες θα τεκμηριωθεί και θα αναδειχθεί ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής στα δύο νέα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στο Δήμο Αλοννήσου, στη Στενή Βάλλα και στο Δήμο Αλμυρού.

Συγκεκριμένα το έργο αφορά στους παρακάτω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους:
α) ενάλιος αρχαιολογικός στην Περιστέρα Αλοννήσου (ναυάγιο κλασικών χρόνων),
β) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων)
γ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων)
δ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες – δύο μικροπεριοχές επίσκεψης).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το