Τοπικά

Αρχίζει η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης – Με ηλεκτρονική συνταγή η χορήγηση αντιβιοτικών

Από τις 28 Σεπτεμβρίου αρχίζει η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από τους γιατρούς, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η διάθεσή τους στα φαρμακεία. Παράλληλα έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.
Καθώς αφήνουμε πίσω το καλοκαίρι και μπαίνουμε όλο και πιο δυναμικά στο Φθινόπωρο, το ενδιαφέρον του κόσμου εν μέσω υγειονομικής κρίσης, στρέφεται όλο και περισσότερο στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Από τους υγειονομικούς αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους χρονίως πάσχοντες.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «από τις 28 Σεπτεμβρίου και μετά αρχίζει η συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης από τους γιατρούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Οκτωβρίου. Φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο για να εμβολιαστεί και αυτό οφείλεται και στην πανδημία. Τα εμβόλια θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Αναφορικά με την παραλαβή των εμβολίων αναμένουμε να λάβουμε τις μισές ποσότητες των εμβολίων που έχουμε ζητήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προμήθεια των υπόλοιπων ποσοτήτων».
Παράλληλα κινητικότητα υπάρχει και για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο αφορά στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και εμείς προτρέπουμε τον κόσμο για να το κάνει, γιατί είναι μια ακόμη ασπίδα προστασίας. Μάλιστα αυτό το εμβόλιο γίνεται άπαξ και μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί όλο τον χρόνο. Επίσης το εμβόλιο είναι δωρεάν και κατόπιν συνταγής. Αυτό που βλέπουμε, είναι πως όλο και περισσότεροι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών εμβολιάζονται κατά του πνευμονιόκοκκου» τόνισε ο κ. Ματσιόλης.

Κινητικότητα και για μάσκες
Συνεχής είναι η ροή πολιτών στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τις μάσκες. «Εμείς διαπιστώνουμε μια συνεχή ροή από ενδιαφερόμενους που θέλουν να προμηθευτούν μάσκες. Η κοινωνία και οι πολίτες χρόνια τώρα ξέρουν ότι από τα φαρμακεία θα προμηθευτούν ασφαλή είδη, ενώ οι φαρμακοποιοί θα τους προσφέρουν και μια εξήγηση σε όσα έχουν απορίες» επισήμανε ο κ. Ματσιόλης.

Με ηλεκτρονική συνταγή η χορήγηση των αντιβιοτικών
Επίσης ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως «από 1η Σεπτεμβρίου ισχύει ο νόμος που αφορά στη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή. Και είναι κάτι που θέλαμε ως υγειονομικοί. Και αυτό ισχύει στην Ευρώπη. Δεν νοείται αντιβιοτικό φάρμακο το οποίο χορηγείται από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή, πλην κολλυρίου και αλοιφής, και να δίνεται ελεύθερα, χωρίς συνταγή. Πλέον μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή χορηγούνται τα αντιβιοτικά τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη κατηγορία σκευασμάτων».
Από τη χορήγηση των αντιβιοτικών με ηλεκτρονική συνταγή υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται.
Μάλιστα οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι όσα λιγότερα αντιβιοτικά λαμβάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες αντοχές διαθέτει.
Πάντως σταδιακά και οι πολίτες ενημερώνονται από την εφαρμογή του νέου νόμου και τι ισχύει από τον νόμο. «Ο νέος νόμος τηρείται με ευλάβεια από εμάς» ανέφερε ο κ. Ματσιόλης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Crow: Aντιδράσεις από τους θαυμαστές για το πρώτο τρέιλερ της ταινίας

Το ριμέικ του «Crow» έλαβε αρνητικές αντιδράσεις, μετά την κυκλοφορία του πρώτου επίσημου τρέιλερ. Ο…

16 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση ΜARC: Στο 35% η ΝΔ , τρεις μονάδες έχασε το ΠΑΣΟΚ σε 50 ημέρες

Με βασικό όπλο την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και…

16 Μαρτίου 2024

Τρεις νεκροί από τα πυρά ενόπλου σε προάστιο της Φιλαδέλφειας

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας, ενώ ο ύποπτος για την επίθεση…

16 Μαρτίου 2024

Ενέργεια: Στο ΦΕΚ η ρύθμιση μείωσης του κόστους για αγρότες και βιομηχανία

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 5095/2024 (ΦΕΚ Α' 40/15-3-2024) που συμπεριλαμβάνει τη ρύθμιση…

16 Μαρτίου 2024

Εξάρχεια: Συνελήφθη και ο δεύτερος Σομαλός που είχε αποπειραθεί να βιάσει την 36χρονη

Χειροπέδες και στον δεύτερο Σομαλό που εμπλέκεται στην απόπειρα βιασμού της 36χρονης γυναίκας που έλαβε…

16 Μαρτίου 2024

Το υπαίθριο μικρό νοσοκομείο της Πάτρας ενόψει του καρναβαλιού

Ακόμα και ένα μικρο νοσοκομείο έστησε η 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό…

16 Μαρτίου 2024