Τοπικά

Αρχιτέκτονας Φίλιππος Φιλιππίδης “Αναμνήσεις από τον Άργη Φιλιππίδη”

 

Σπουδαίος αρχιτέκτονας, έντιμος και αξιοπρεπής πολιτικός, αλλά και με περίσσια αγάπη για τον τόπο του. Τα παραπάνω χαρακτηρίζουν τη διαδρομή του Άργη Φιλιππίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν μία δεκαετία και χθες τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του στη Μαγνησία, σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Ξενία Βόλου». Ο εγγονός του, Φίλιππος Φιλιππίδης, επίσης αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, μοιράστηκε τις αναμνήσεις από τον πρόγονό του σε μία ιδιαίτερη βραδιά για την οικογένειά του.

Η απόδοση τιμής σε μία σημαντική προσωπικότητα του αρχιτεκτονικού κόσμου της περιοχής, από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει στη μνήμη του Άργη Φιλιππίδη, ενώ ο Κώστας Αδαμάκης που επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη ζωή του, απέσπασε δίκαια το χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.


Ο κ. Φίλιππος Φιλιππίδης, ο οποίος πρόσφατα επαναπατρίστηκε έπειτα από πολυετή παραμονή στο εξωτερικό (δεκαπέντε χρόνια στην Αγγλία και δύο στις ΗΠΑ για τις μεταπτυχιακές σπουδές του), είναι ο μοναδικός από την οικογένεια που ακολούθησε την ίδια διαδρομή με τον παππού του. Χθες βρέθηκε στο πάνελ των ομιλητών και αποτύπωσε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για όσα έζησε στο πλευρό του πρόγονού του. «Περνάγαμε πολύ χρόνο μαζί, μέχρι που έφυγα για το εξωτερικό. Εκείνος μου έμαθε τον Βόλο και το Πήλιο, ενώ γενικά είχε ενεργό ρόλο σαν φιγούρα μέσα στην οικογένεια», θυμήθηκε με συγκίνηση και στη συνέχεια συνόψισε όλα εκείνα που κατέστησαν πρωτοπόρο τον Άργη Φιλιππίδη: «Είχε μελετήσει σε βάθος το πηλιορείτικο στυλ, αλλά εκείνο που τον έκανε να ξεχωρίσει, ήταν πως συνδύαζε την παράδοση με μοντέρνα στοιχεία. Κι αυτό έκανε το έργο του να αντέξει στον χρόνο. Οι γραμμές του παραμένουν «καθαρές» και μοντέρνες και μέχρι σήμερα στέκονται πολύ σωστά σχεδιαστικά».
Η διαχρονικότητα μοιάζει να είναι η λέξη – κλειδί για τον αείμνηστο αρχιτέκτονα, με τον 36χρονο εγγονό του να λέει: «Από αυτά που έχω δει και μελετήσει, τα κτήρια που άφησε πίσω του συνδιαλέγονται με το παρόν. Έχουν στοιχεία που δεν έχουν αλλοιωθεί με τον χρόνο. Δεν θεωρούνται παρωχημένα, ενώ το στυλ του δεν ήταν φανταχτερό, δεν κυνηγούσε να κάνει stand – out».
Και διαθέτοντας, κατά γενικά ομολογία, μία σφαιρικότερη αντίληψη του κόσμου που βίωνε, αυτό μετουσιώθηκε στο έργο του. «Ισχύει αυτό. Άλλωστε, στην αρχιτεκτονική το λένε πως οποιοσδήποτε σχεδιάζει, εκφράζει έναν τρόπο σκέψης, με τον οποίο λειτουργεί εκείνος και πώς αντιμετωπίζει τη ζωή γενικότερα. Ο παππούς μου είχε μια καλή ισορροπία στο πώς αντιμετώπιζε τις δουλειές του», σχολίασε ο Φ. Φιλιππίδης.
Ταυτόχρονα, όμως, με την αρχιτεκτονική, αξιομνημόνευτη υπήρξε και η πολιτική διαδρομή του Άργη Φιλιππίδη. «Ασχολήθηκε έντονα με την πολιτική, που αποτέλεσε επίσης πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Ήθελε να δώσει πίσω στην κοινωνία και στους γύρω του. Μέσω της αρχιτεκτονικής εξέφραζε την ποιότητα και τις ιδέες του, τις οποίες έπειτα έκανε πράξη και στην πολιτική. Το μεγαλύτερο κίνητρό του ήταν η αγάπη που έτρεφε για τον τόπο του. Αυτό φάνηκε στη δουλειά που έκανε για να παραμείνουν παραδοσιακοί οι οικισμοί του Πηλίου και να μην αλλάξει το ύφος της περιοχής», κατέληξε ο νεαρός αρχιτέκτονας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το