Τοπικά

Άρχισε να «κινείται» η αγορά – Ανοικτά αύριο τα εμπορικά καταστήματα στον Βόλο

Κάτι αρχίζει να κινείται στην εμπορική αγορά λίγο πριν την είσοδο στη Μεγάλη Εβδομάδα. Πάντως οι καταναλωτές ανησυχούν πλέον όχι μόνο για την κρίση, αλλά και ακόμη και για τις εξελίξεις στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά φειδωλοί στις αγορές τους.
Αύριο τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και τα καταστήματα θα βρίσκονται σε πασχαλινούς ρυθμούς μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «από προχθές Πέμπτη κάτι αρχίζει να κινείται στην αγορά. Ίσως σε αυτό να έπαιξαν ρόλο και οι πληρωμές των συνταξιούχων, καθώς μέσα στην κρίση είναι παρατηρημένο, όποτε πληρώνονται οι συνταξιούχοι, να αυξάνεται και η κατανάλωση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Το παιδικό ρούχο και παπούτσι κυριαρχεί στις αγορές, αλλά υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που έχουν μια κίνηση». Ο κ. Οντόπουλος πρόσθεσε πως «οι καταναλωτές μπορεί να ξεκίνησαν να κάνουν κάποια ψώνια, αλλά σε γενικές γραμμές είναι σφιχτοί. Και απ’ όσα αναφέρουν στους εμπόρους δεν είναι μόνο η κρίση που ευθύνεται γι’ αυτό. Πλέον τους φοβίζει και το ζήτημα της Τουρκίας και της γεωπολιτικής αστάθειας. Ο κόσμος βλέπει αυτά που έχουν συμβεί με τους δύο αιχμαλώτους και φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο ή και πόλεμο».

Το ωράριο της εμπορικής αγοράς για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος. Η αγορά θα είναι ανοιχτή και αύριο Κυριακή των Βαϊων, ωστόσο η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική.
Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος διαρκεί από τη Δευτέρα, 2 Απριλίου έως την Κυριακή, 8 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα). Σε ότι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων κατά το Πάσχα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου έχει ανακοινωθεί το εξής
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 11:00 – 17:00, Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00, Μ. ΤΡΙΤΗ 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00, Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00, Μ. ΠΕΜΠΤΗ 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00, Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13:00 – 20:00, Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 9:00 – 15:00, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ και ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ αργία.
Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή των Βαΐων. Συγκεκριμένα για τη Μεγάλη Παρασκευή επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00.

Ο ΕΣΒ για προσφορές
Με προσφορές σε πολλά καταστήματα θα κυλήσουν στην αγορά οι εορταστικές ημέρες. «Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι έμποροι που ενόψει των ημερών και των προσδοκιών αύξησης της αγοραστικής κίνησης, θα προχωρήσουν σε προσφορές. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο «κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώνει ότι έπειτα από πληροφόρηση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα προϊόντα που προσφέρουν διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. «Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει τον νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν προσφορές ενόψει του Πάσχα, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προσφερόμενων προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό μείωσης», τονίζει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στέγνωσε τα μαλλιά της σε ξενοδοχείο και έφυγε με λογαριασμό… 1.400 δολαρίων

Mία γυναίκα από την Αυστραλία έμεινε άναυδη όταν μετά από επίσκεψή της σε ξενοδοχείο, της…

15 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος στη Γάζα: Νεκρός εικονολήπτης του Al Jazeera μετά από ισραηλινή επίθεση

Νεκρός είναι ο εικονολήπτης του Al Jazeera, Σάμερ Αμπουντάκα που είχε τραυματιστεί νωρίτερα στη Χαν…

15 Δεκεμβρίου 2023

Λέρος: «Ρινγκ» το Δημοτικό Συμβούλιο – Βρισιές, σπρωξίματα και προπηλακισμοί στην τελετή ορκωμοσίας

Επεισοδιακή και γεμάτη ένταση ήταν η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και του νεοεκλεγέντα…

15 Δεκεμβρίου 2023

Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 15χρονο έξω από σχολείο – Στο νοσοκομείο το θύμα

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στη χώρα μας, αυτή τη φορά στον Ασπρόπυργο.…

15 Δεκεμβρίου 2023

Τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Καθοδόν προς το νέο έτος είναι προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει…

15 Δεκεμβρίου 2023

Ρεκόρ Γκίνες: Τα 10 πιο περίεργα επιτεύγματα που καταγράφησαν το 2023

Το Guinness World Records διατηρεί μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 40.000 ρεκόρ, επομένως δεν…

15 Δεκεμβρίου 2023