Οικονομία

Αύριο αρχίζει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς-Δεν έκλεισε η συμφωνία

σύνοδος

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης, όπου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς που βρίσκονται υπό επεξεργασία, ο στόχος της συμφωνίας εντός της εβδομάδας  και κυρίως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής, η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε να ζητήσει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας.

Πριν από τη σύνοδο πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών και με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το Eurogroup που συνεδρίαση νωρίτερα το απόγευμα άνοιξε για πρώτη φορά «παράθυρο» για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Θα εργαστούμε νύχτα-μέρα, όπως κάναμε τις τελευταίες δύο ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια συμμετείχε σε δύο συσκέψεις, μία μαζί με τον κ.Τσίπρα και τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων και άλλη μία το απόγευμα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οπως ανακοίνωσε το Eurogroup, μετά τη σύντομης διάρκειας συνεδρίασή του, δόθηκε εντολή στους θεσμούς να συνεχίσουν την επεξεργασία των νέων ελληνικών προτάσεων, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας εντός της εβδομάδας.

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο κ.Γιούνκερ χαρακτήρισαν τις ελληνικές προτάσεις ως μια καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις που ανοίγουν το δρόμο για μια συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βγει από αυτή την κρίση και ανέλαβε τις ευθύνες της», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση από τη σύνοδο, ωστόσο ευχήθηκε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το