Τοπικά

Άρχισαν τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου 

Άρχισαν χθες στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου ο νέος κύκλος των θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, τα οποία απευθύνονται σε ηλικίες από 5 έως 10 ετών. Τα παιδιά που συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα στοιχεία της φυσικής ιστορίας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δημιουργικές δεξιότητές τους μέσω κατασκευών. Τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο είναι τα «Ανακαλύψτε τους δεινοσαύρους» και «Θαλάσσιος κόσμος».
Στο πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο των δεινοσαύρων και γίνονται μικροί παλαιοντολόγοι. Στον κύκλο μαθημάτων τα παιδιά θα μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν στον πλανήτη Γη. Επιπλέον σκάβοντας στα πρότυπα ανασκαφικά τετράγωνα τα παιδιά βρίσκουν απολιθώματα δεινοσαύρων και αναγνωρίζουν σε ποιο ακριβώς είδος ανήκουν.

Στο δεύτερο πρόγραμμα «Θαλάσσιος κόσμος» τα παιδιά μαθαίνουν τα ζώα του θαλάσσιου κόσμου μέσα από κατασκευές με πηλό, εικόνες, βίντεο και βιωματικά παιχνίδια. Επίσης, μέσα από ανασκαφές σε θαλάσσια ιζήματα βρίσκουν θαλάσσιους οργανισμούς που έζησαν στο παρελθόν.

Τα δυο εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν διάρκεια 1 μήνα και τα μαθήματα γίνονται στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου (Μικρασιατών 1 με Ζάχου).
Η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Αγγελική Ρεϊζοπούλου ανέφερε πως «το πρόγραμμα «Ανακαλύψτε τους δεινοσαύρους» αρέσει στα παιδιά, διότι έχει σχέση με τους δεινοσαύρους και περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες. Τα παιδιά πραγματοποιούν ανασκαφές στα πρότυπα ανασκαφικά τετράγωνα και ανακαλύπτουν απολιθώματα, τα οποία και ταξινομούν. Το δεύτερο πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή στο τι είδος θαλάσσιας ζωής υπήρχε στην περιοχή της Ελλάδας στο παρελθόν και φτάνει μέχρι στο σήμερα».

Η κ. Αγγελική Ρεϊζοπούλου, γεωλόγος MSc

Όσον αφορά στους στόχους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και τη συμμετοχή των παιδιών σε αυτά, η κ. Ρεϊζοπούλου τόνισε ότι «στόχος των δράσεων είναι τα παιδιά να μαθαίνουν για τα στοιχεία της φυσικής ιστορίας της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και της Μαγνησίας ειδικότερα και έτσι να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση και να τα προστατεύουν».
Το πρόγραμμα του Μουσείου για τις θερινές δράσεις περιλαμβάνει διάφορες μονοήμερες δραστηριότητες με πειράματα, όπως «Μαθαίνοντας για τα μαμούθ» και «Μικρός ηφαιστειολόγος», αλλά και μεγαλύτερες δράσεις. Στα τέλη του Ιουλίου ξεκινάει η δράση «Μικροί σπηλαιολόγοι» που περιλαμβάνει σεμινάριο σπηλαιολογίας για παιδιά μεταξύ 5 έως 12 ετών. Τα παιδιά θα μάθουν πληροφορίες γενικής, αλλά και πρακτικής φύσεως για τα σπήλαια και τη συμπεριφορά μέσα σε αυτά, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη σε σπήλαιο με τη συνοδεία ειδικών σπηλαιολόγων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου ιδρύθηκε το 2012 από τον υπ. διδάκτωρ Γεωλογίας κ. Μ. Βαξεβανόπουλο και την γεωλόγο MSc κ. Α. Ρεϊζοπούλου, με στόχο την προστασία των στοιχείων φυσικής ιστορίας του Βόλου και της Ελλάδος.

Το Μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες. Η πρώτη είναι η «αίθουσα της γης», η οποία περιλαμβάνει ορυκτά και πετρώματα από τη χώρα μας, η δεύτερη ονομάζεται «αίθουσα της ζωής» και διαθέτει απολιθώματα οργανισμών. Τέλος η τρίτη αίθουσα είναι «η εξέλιξη του ανθρώπου» και τα εκθέματά της είναι ανθρωπολογικού χαρακτήρα.

Χαράλαμπος Σοφιάδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το