Ελλάδα

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ

tsipras
Τεταμένο κλίμα επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βουλευτές και στελέχη εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας πιο σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών της χώρας.
Το κλίμα και στις οργανώσεις του κόμματος κάθε άλλο παρά είναι ενθαρρυντικό στο ενδεχόμενο μίας επώδυνης συμφωνίας και μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στήριξη του κόμματος στην κυβερνητική προσπάθεια στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης από τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.
Στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση» τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων».
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επισήμανε με έμφαση ότι το «κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας». Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση.

Για να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και ως εκ τούτου δεν εξετάζει σενάρια εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη κυρίως από την «Αριστερή Πλατφόρμα» στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στα όρια της λαϊκής εντολής και εμποδίζουν την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων. Εκτίμησαν δε ότι οι δανειστές θέλουν να απαξιώσουν την κυβέρνηση και «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους» και τώρα που η κοινωνία είναι με το πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» ζήτησαν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν να συνεδριάσουν τα μέλη και να αποφασίσουν εφόσον προκύψει συμφωνία με τους δανειστές. Πολιτική σημασία αποκτά -εν μέσω διαπραγματεύσεων- και η παρέμβαση 22 βουλευτών, οι οποίοι ζητούν από τον πρωθυπουργό να φέρει άμεσα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό.
Τη σκληρή στάση έναντι των δανειστών προτάσσουν και βουλευτές εκφράζοντας και τη διαφωνία τους με τις ελληνικές προτάσεις.
Η Ραχήλ Μακρή εξέφρασε τη διαφωνία της τονίζοντας ότι είναι αντίθετη με πολλά σημεία της πρότασης των 47 σελίδων, τα οποία και δεν θα ψηφίσει αν φτάσουν στη Βουλή, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι η συμφωνία ακόμη και στην εκδοχή που έστειλε το Μαξίμου έχει πολλά αρνητικά σημεία, λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να την ψηφίσει στη Βουλή.
Με άρθρο του στον Guardian, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σημείωσε πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις προτάσεις των πιστωτών, οδηγεί την Ελλάδα σε αυτοκτονία, ενώ αυτοκτονεί και η ίδια, ενώ χαρακτηρίζει ως ανεφάρμοστες τις προτάσεις των πιστωτών, υποστηρίζοντας ότι αναπαράγουν την αποτυχημένη λιτότητα των προηγούμενων χρόνων. Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εάν οι πιστωτές συνεχίσουν να πιέζουν για την εφαρμογή των δικών τους προτάσεων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις. «Οσοι πιστεύουν ότι η χώρα θα υποκύψει στον εκβιασμό γιατί δεν ξέρει πώς να χειριστεί εναλλακτικές λύσεις, κάνουν λάθος. Η Ελλάδα μπορεί και θα επιβιώσει», καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 22 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά
Την άμεση ψήφιση νόμου για τα εργασιακά ζητούν 22 βουλευτές από τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία.
Οι 22 βουλευτές, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιά, ζητούν να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού, καθώς και για τη μη εφαρμογή των υπαρχουσών μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Το αίτημα υπογράφουν βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων τονίζουν ότι το συγκεκριμένο αίτημα δεν σημαίνει και διαφορετική στάση στα μείζονα ζητήματα από τη γραμμή της πλειοψηφίας.
Για παράδειγμα, ο βουλευτής Αλέξης Μεϊκόπουλος εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη επωφελούς συμφωνίας για τη χώρα με τους εταίρους, παρότι συνυπέγραψε το κείμενο όπως οι κ. Ι. Σταθάς, Δ. Βέττας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κ. Δελημήτρος, Ευ. Διαμαντόπουλος, Ζ. Ζάννας, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Ευ. Λεουτσάκος, Ραχήλ Μακρή, Ν. Μιχαλάκης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Γ. Ουρσουζίδης, Αθ. Παπαδόπουλος, Αθ. Πετράκος, Π. Πολάκης, Αθ. Σκούμας, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ελένη Ψαρρέα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το