Τοπικά

Άρχισαν οι εργασίες στην Κίτρινη Αποθήκη για να στεγαστεί το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Τεχνολογίας

Άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης, όπου μετά την ολοκλήρωσή τους θα εγκατασταθεί και θα αναπτυχθεί το κτίριο της «Τechnopolis Ιάσων» Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 10.500.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση σε 24 μήνες.

Ήδη στον εξωτερικό χώρο της Κίτρινης Αποθήκης εδώ και ημέρες έχει εγκατασταθεί ένας μεγάλος γερανός, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.
Η Κίτρινη Αποθήκη βρίσκεται στη συνοικία Μεταμόρφωση, επί των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασσάνη και καταλαμβάνει μισό οικοδομικό τετράγωνο. Το κτίριο κατασκευάσθηκε λίγο μετά το 1930, με σχέδια που είχαν συνταχθεί το 1926 από την εταιρεία καπνών «America Tobacco» για να χρησιμοποιηθεί ως καπναποθήκη και αργότερα περιήλθε στη ΣΕΚΕ.
Η επανάχρηση της Κίτρινης Αποθήκης θα στηριχθεί στη γενική φιλοσοφία περί ήπιων επεμβάσεων σε ιστορικά κτίρια. Άλλωστε η φύση και οι απαιτήσεις λειτουργικότητας της προτεινόμενης νέας χρήσης συνάδει απόλυτα, με την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου, που χαρακτηρίζεται από ενιαίους υπόστυλους εσωτερικούς χώρους.
Θα διατηρηθούν επίσης όλες οι στάθμες (σημειώνεται εδώ το ισόγειο είναι υπερυψωμένο κατά 0,75 μ. από τη στάθμη του εδάφους – πεζοδρομίων), καθώς και η ιδιόμορφη υποχώρηση του δαπέδου του ισογείου κατά 1,5 μ. από την εξωτερική περιμετρική τοιχοποιία, ούτως ώστε να εξακολουθεί να έχει φυσικό φωτισμό το υπόγειο του κτιρίου.
Σημαντικό στοιχείο της πρότασης επανάχρησης του κτιρίου, και καθοριστικό για την αποδοχή του από το ευρύ κοινό της πόλης, θα είναι η μετατροπή τμήματος του ισογείου και του υπογείου σε χώρο έκθεσης για την ιστορία του κτιρίου και του καπνού στην περιοχή (ο Βόλος ήταν ένα από τα 5 Ελληνικά καπνικά κέντρα), άμεσα προσβάσιμο από την οδό Βασσάνη.

Οι εργασίες
Οι οικοδομικές εργασίες που θα γίνουν είναι μεταξύ άλλων:
– Κατασκευή των νέων μεταλλικών κλιμακοστασίων.
– Αντικατάσταση των κουφωμάτων (παραθύρων), με νέα από διατομές αλουμινίου, σε απόχρωση που θα είναι σε αρμονία με τις εξωτερικές όψεις (γκρι μεταλλικό), η μορφή των οποίων θα ακολουθεί το σχέδιο των υπαρχόντων. Τα νέα παράθυρα θα έχουν τριπλά υαλοστάσια, που εξασφαλίζουν μέγιστη μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Θα διατηρηθούν τα εξωτερικά μεταλλικά παντζούρια καθώς και οι σιδεριές ασφαλείας στα ανοίγματα του ισογείου, τα οποία θα συντηρηθούν και επισκευαστούν.
– Διαμόρφωση χώρων υγιεινής. Ουσιαστικά θα είναι τα μόνα σημεία του κτιρίου όπου θα απαιτηθούν μόνιμες δομικές κατασκευές.
-Δάπεδα: Θα τοποθετηθεί δάπεδο από Linoleum στους χώρους κύριας χρήσης (ισόγειο ως τέταρτο όροφο), το οποίο διαστρώνεται απευθείας πάνω στην πλάκα σκυροδέματος (με την παρεμβολή τσιμεντοκονίας 2-3 εκ.) και έχει πολύ μικρό πάχος, ούτως ώστε να μην μειωθεί το ελεύθερο ύψος των ορόφων.
– Αντικατάσταση των φύλλων επικάλυψης της στέγης με νέα τύπου «sandwich» τιτανιούχου ψευδάργυρου (zinc), εξυπηρετώντας απολύτως τις απαιτήσεις για υγρομόνωση και θερμομόνωση του κτιρίου.
– Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Διευθετείται η είσοδος προς το κτίριο, μεταφέρεται στο πίσω μέρος και διαμορφώνεται ο υπόλοιπος αύλειος χώρος για να εξυπηρετήσει τις χρήσεις που προτείνονται.
Η αλλαγή χρήσης του κτιρίου από καπναποθήκη σε κτίριο γραφείων και εργαστηρίων, προϋποθέτει και τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτησή του. Δημιουργούνται 11 θέσεις στο ισόγειο, 24 θέσεις στο υπόγειο και 10-15 επιπλέον θέσεων σε εσοχή στα πεζοδρόμια της οδού Βασσάνη και της οδού Γαζή (μετά από ειδική άδεια από τον Δήμο Βόλου).

Τα οφέλη
Με την κατασκευή της «Κίτρινης Αποθήκης» επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:
– Αξιοποιείται άμεσα ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά διατηρητέα κτίρια που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Βόλου.
– Εξασφαλίζεται η ιστορική μνήμη του χώρου με τη διατήρηση και προσαρμογή στις νέες χρήσεις των ιστορικών στοιχείων του και με τη μετατροπή τμήματος του ισογείου και του υπογείου σε χώρο έκθεσης για την ιστορία του κτιρίου και του καπνού στην περιοχή.
– Διασφαλίζονται οι κτιριακές ανάγκες του ΠΘ στον Βόλο .
– Συνδέεται η αρχική χρήση (καπναποθήκη) με τις νέες καινοτομικές δράσεις του ΠΘ.
– Δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή (παραγωγή ανταγωνιστικών καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών).

Δήλωση Δ. Κολυνδρίνη
Σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σχετικά με την έναρξη εργασιών στην Κίτρινη Αποθήκη αναφέρει: «Ένα ιστορικό κτίριο που αυτή τη στιγμή αποτελεί περιβαλλοντική ρύπανση αρχίζει να αποκαθίσταται και να αποκτά και πάλι ζωή. Δημιουργείται στο ισόγειο και στο υπόγειο του κτιρίου ένα ιστορικό μουσείο για την πόλη του Βόλου. Η άριστη συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οδηγεί στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη ενός Κέντρου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε. Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση που αφορά σε κτιριακές υποδομές στην πόλη του Βόλου. Με σχέδιο και προγραμματισμό προχωράμε σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης ιστορικών κτιρίων του Βόλου όπως είναι το Οικοτροφείο, η Πολιτιστική Εστία των Ιώνων, το Κτίριο Καπνού , το ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου, το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, η ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου πρώην Τσικρίκη, το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου κ.λπ. Πρόκειται για σημαντικά έργα που εκσυγχρονίζουν την πόλη του Βόλου και αλλάζουν την όψη της».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το