Τοπικά

Άρχισαν δειλά-δειλά οι παραγγελίες ξύλων – Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα οι τιμές

Άρχισαν δειλά-δειλά οι παραγγελίες για καυσόξυλα ενόψει του φετινού χειμώνα με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και οι οποίες παραμένουν σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια. Προσοχή συνιστούν οι επαγγελματίες του κλάδου στην ποιότητα του ξύλου, το οποίο για να έχει καλύτερη απόδοση πρέπει να είναι ξερό.

Άρχισαν σιγά-σιγά οι παραγγελίες για προμήθεια καυσόξυλων, αν και η προτεραιότητα του κόσμου αυτή την περίοδο είναι να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
«Οι τιμές βρίσκονται στα περσινά επίπεδα, οι οποίες είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια και η μοναδική αύξηση, η οποία έχει γίνει, είναι τη χρονιά που το ΦΠΑ από 13% έφτασε στο 24%» τόνισε ο κ. Κώστας Βλαχάβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση για ξύλα σε σχέση με παλιότερες χρονιές έχει αυξηθεί, όχι όμως σε τρομακτικά επίπεδα, και αυτό λόγω της αύξησης χρήσης του τζακιού ή της ξυλόσομπας για τις ανάγκες θέρμανσης τον χειμώνα.

«Κάποιοι είναι η αλήθεια ότι απογοητεύονται με τα ξύλα, διότι θέλει αρκετή δουλειά και κόπο για να τα χρησιμοποιήσεις για θέρμανση, όπως για παράδειγμα κουβάλημα ξύλων και καθάρισμα από τη στάχτη» ανέφερε ο επαγγελματίας του κλάδου.
Η χρήση ξύλων παλιότερες εποχές δεν ήταν για τη θέρμανση ενός σπιτιού, αλλά αποτελούσε μια συντροφιά στα κρύα βράδια του χειμώνα κυρίως στα διαμερίσματα και ξαφνικά, λόγω οικονομικής ανάγκης και αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, έγινε είδος πρώτης ανάγκης και βασικό προϊόν θέρμανσης.
Πλέον τα καυσόξυλα πωλούνται με το χωρικό κυβικό μέτρο και όχι σε κιλά, μέτρηση που ακολουθείται ακόμα και από τα δασαρχεία. «Το χωρικό κυβικό μέτρο δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως αν το ξύλο είναι ξερό ή φρέσκο, με τον μέσο όρο να είναι τα 700-750 κιλά» τόνισε ο ίδιος. Αν είναι πάρα πολύ ξερό μπορεί να φτάσει 650 κιλά, αν είναι πάρα πολύ φρέσκο μπορεί να φτάσει τα 800-850 κιλά.
«Η αλήθεια είναι ότι αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει από ξύλο, ιδίως οι νέες γενιές, σε αντίθεση με τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Τα καλύτερα ξύλα σε ποιότητα και αντοχή, αλλά και πυκνότητα είναι δρυς και πουρνάρι» σημείωσε ο κ. Κ. Βλαχάβας.

Κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες και συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν αγοράσει ξύλα από το καλοκαίρι ακόμα, ενώ η ξαφνική αλλαγή του καιρού δεν είναι λόγος αύξησης της ζήτησης και των παραγγελιών. «Όσο πλησιάζει ο καιρός για το πρώτο άναμμα, τόσο θα αυξάνονται και οι παραγγελίες, ενώ άλλοι περιμένουν να πιάσουν τα κρύα και μετά να προμηθευτούν ξύλα» τόνισε ο ίδιος.
Όσον αφορά τι πρέπει να προσέχει ο κόσμος ο κ. Κ. Βλαχάβας επισήμανε ότι την ποιότητα και να ρωτά τους επαγγελματίες την τιμή. Τα ξερά και στεγνά ξύλα έχουν καλύτερη απόδοση από ό,τι τα φρέσκα.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι ο κόσμος να προτιμά να αγοράζει από μαγαζιά και επαγγελματίες, διότι υπάρχουν και οι λαθρέμποροι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το