Κόσμος

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Ουδέποτε η πίστη συγκρούεται με την επιστήμη»

“Η πίστη και η επιστήμη δεν συγκρούονται η μία με την άλλη. Δεν είναι ποτέ αντίπαλες, αλλά υπάρχουν παράλληλα”. Αυτή την απάντηση έδωσε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που είχε με χιλιάδες Ορθόδοξους πιστούς της Εκκλησίας της Αμερικής το προηγούμενο Σάββατο του Λαζάρου.

Η διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης (Zoom) και προβλήθηκε ζωντανά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου (Facebook και Twitter ) και από το κανάλι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο YouTube.

Συντονίστρια ήταν η ομογενής δημοσιογράφος Δήμητρα Καλοδήμος από το Νάσβιλ της πολιτείας του Τενεσί, η οποία έχει βραβευτεί με βραβείο Emmy και παρουσίαζε επί 35 χρόνια το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της πολιτείας του Τενεσί, που συνδέεται με τον τηλεοπτικό σταθμό NBC. Η κ. Καλοδήμος ήταν και αυτή που μετέφερε τις δεκάδες ερωτήσεις των πιστών στις οποίες απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος, για περισσότερη από μία ώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε την αναγκαιότητα αποφυγής των συναθροίσεων των πιστών και τόνισε ότι οι ακολουθίες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σε όλες τις Μητροπόλεις των ΗΠΑ διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών εδώ και πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων ομοσπονδιακών και πολιτειακών Αρχών.

Όπως χαρακτηριστικά απάντησε σε ερωτήσεις πιστών «εμείς ως πιστοί δεν πρέπει να προκαλούμε τον Θεό με τη στάση μας, η οποία πρέπει να είναι υπεύθυνη και συνετή, με απόλυτο σεβασμό στην υγεία τη δική μας και των οικείων μας, αλλά και στην υγεία της ευρύτερης κοινότητας». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οφείλουμε να απευθυνόμαστε στους ειδικούς για όλα τα θέματα που δεν γνωρίζουμε.

Επιπρόσθετα, έκανε μια σαφή διάκριση μεταξύ της Θείας Κοινωνίας και της μεθόδου λήψης της από τους πιστούς. Όπως είπε «στη διάρκεια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας λαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού και φυσικά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας μεταδίδουν ζωή και όχι ιούς ή ασθένειες». Όμως, συνέχισε, «ο τρόπος με τον οποίο προσφέρουμε τη Θεία Κοινωνία, τα ‘’εργαλεία’’ που χρησιμοποιούμε, είναι φθαρτά και γήινα».

Επίσης, σημείωσε ότι οι μεγάλες ουρές που παρατηρούνται από τους πιστούς σε μεγάλους Ιερούς Ναούς θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πιστών στη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Κλείνοντας τη διαδικτυακή συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «ήρθαμε όλοι μαζί σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και συνδεθήκαμε μέσα από την πίστη μας ο ένας με τον άλλον. Η συμμετοχή όλων σας από τη μία άκρη της Αμερικής έως την άλλη είναι μία πράξη πίστης και οι ερωτήσεις σας δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα ότι είστε Ορθόδοξοι χριστιανοί που αγαπάτε την Εκκλησία σας και ο ένας τον άλλον».

«Ο κόσμος μας», παρατήρησε, «θα αλλάξει μέσα από την πανδημία, αλλά η αλλαγή είναι μέρος της διαδρομής μας σε αυτόν τον κόσμο όπου η μοναδική αιώνια σταθερά είναι ο Θεός, η ελπίδα μας, το καταφύγιό μας, η σωτηρία μας. Σας ευλογώ όλους και σας εύχομαι υγεία και δύναμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα και για κάθε Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το