Οικονομία

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Συμφωνεί με τη διαβίβαση προσωπικών στοιχείων από ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ

elstat

Μπορεί η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να έχει στην κατοχή της προσωποποιημένα στοιχεία ανά ΑΦΜ και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος από την Γενική Γραμματεία Εσόδων;

«Ναι», είπε με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από ερώτημα που της απέστειλε η ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης “μνημονίου” συνεργασίας µεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της ΓΓ∆Ε, της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων και του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα στοιχεία που θα παράσχονται θα περιλαµβάνουν τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο,πατρώνυµο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κτλ.) όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (ολόκληρο το έντυπο Ε3 για επιτηδευµατίες – φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα ίδια έτη κ.α.) ταυτοποιηµένες µε τα υπόχρεα πρόσωπα.

Στη γνωμοδότησή της η Αρχή υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφής νομική βάση για την επεξεργασία των στοιχείων.«Η διαβίβαση των στοιχείων μητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρουμένων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδομένων προκύπτει από υπερνομοθετικής ισχύος νομοθεσία, δηλαδή τον Κανονισμό 177/2008 της ΕΕ. Συνεπώς θα πρέπει να διαβιβαστούν τα αιτούμενα στοιχεία από τη ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρεται στην γνωμοδότηση.

Ωστόσο, η ΑΠΔΠΧ επισημαίνει ότι υφίσταται ανάγκη ειδικού προσδιορισµού, απαρίθµησης καθώς και ειδικής αιτιολόγησης από την ΕΛΣΤΑΤ όταν αφορά στη διαβίβαση δεδοµένων από την ΓΓ∆Ε όχι δειγµατοληπτικά, αλλά καθολικά/µαζικά για ένα σύνολο φορολογουµένων. Παράλληλα, τονίζει ότι υφίσταται ζήτηµα σχετικά µε τη νοµιµότητα διαβίβασης φορολογικών στοιχείων που έχουν υποβληθεί στην ΓΓ∆Ε πριν τη σχετική πρόβλεψη στη νοµοθεσία περί φορολογικού απορρήτου, το 2014.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το