Κόσμος

Αρχαιολόγοι: Το κρανίο του Σαίξπηρ έχει πιθανώς κλαπεί

saixpir
Τελικά ισχύει ή όχι ο θρύλος που λέει πως κυνηγοί τροπαίων είχαν κλέψει το κρανίο του Σαίξπηρ; Σύμφωνα με τους ειδικούς που σκανάρισαν τον τάφο του θεατρικού συγγραφέα κάτι τέτοιο μπορεί και να ισχύει.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχει πιθανώς κλαπεί.

Μια υπόγεια έρευνα της τελευταίας κατοικίας του βάρδου, με τη χρήση ραντάρ διείσδυσης εδάφους, έδειξε «μια περίεργη διαταραχή στην άκρη της κεφαλής του τάφου». Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ιστορία πως το κρανίο είχε κλαπεί από κυνηγούς τροπαίων το 1794.

Ο κ. Κολς, διευθυντής αρχαιολογίας του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσάιρ, δήλωσε: «Έχουμε την ταφή του Σαίξπηρ με μια περίεργη διαταραχή στην άκρη της κεφαλής του τάφου και έχουμε και μια ιστορία που λέει πως σε κάποιο σημείο της ιστορίας κάποιος έκλεψε το κρανίο του. Είναι πολύ πειστικό, όσον αφορά εμένα, πως το κρανίο του δεν βρίσκεται στον τάφο».

Μια φθαρμένη ταφόπλακα στο εσωτερικό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, στο Stratford-upon-Avon, σηματοδοτεί τον τόπο όπου θεωρείται πως είναι η τελευταία κατοικία του Σαίξπηρ. Φέρει την επιγραφή: «Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου, Από το να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ. Ευλογημένος ας είναι όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες, Και καταραμένος ας είναι όποιος μετακινήσει τα κόκκαλά μου».
Στους ειδικούς επιτράπηκε η πραγματοποίηση της έρευνας, επειδή η σημερινή τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα της έρευνας χωρίς τη διατάραξη του τάφου.

Ο κ. Κολς κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα αποδεικτικά στοιχεία μιας σημαντικής επισκευής στην κεφαλή του τάφου μπορεί να χρειάστηκε για την επιδιόρθωση του πλημμυρισμένου πατώματος, η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε από μια ιστορική διαταραχή ενδεχομένως από τυμβωρύχους.

Μετά από την μελέτη του τάφου, οι ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση και σε ένα κρανίο στην εκκλησία St. Leonard στο χωριό Worcestershire, 17 μίλια από το Στράτφορντ, το οποίο λεγόταν ότι ήταν εκείνο του συγγραφέα.

Η σάρωση που έγινε αποκάλυψε πως το κρανίο ανήκε σε μια άγνωστη γυναίκα, ηλικίας 70 ετών τη στιγμή του θανάτου της.

Ωστόσο, ο τοπικός εφημέριος δεν έχει πειστεί από την θεωρία του Κολς.

Ο Πάτρικ Τέιλορ, από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πλέον πολύ περισσότερα για το πώς θάφτηκε ο Σαίξπηρ καθώς και για την κατασκευή του τάφου του. Ωστόσο, δεν έχουμε πειστεί πως υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το κρανίο έχει αφαιρεθεί. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με το μυστήριο σχετικά με το τι βρίσκεται κάτω από την πέτρα».

Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ του Channel 4, το Σάββατο με αφορμή την 400η επέτειο από τον θάνατο του βάρδου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το