Ελλάδα

Αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν κούρο της αρχαϊκής περιόδου

Δύο Έλληνες, 36 και 63 χρόνων συνελήφθησαν στην Κόρινθο γιατί κατείχαν και μετέφεραν έναν κούρο αρχαϊκής περιόδου (550 π.Χ) εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, ο οποίος κατασχέθηκε.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στη σύλληψη των δύο αντρών μετά από πολύμηνη έρευνα. Είχαν δε πληροφορίες για άγνωστο άνδρα που κατέχει ένα αρχαίο αντικείμενο, τα οποία προσπαθεί να πωλήσει, έναντι του χρηματικού ποσού του 200.000 ευρώ.
Ο ύποπτος εντοπίσθηκε μαζί με ένα άλλο άτομο, εντός αυτοκινήτου στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου και αποφασίσθηκε ο έλεγχός τους.Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, εντός σακιδίου, ένας αρχαίος κούρος αποτελούμενος από τέσσερα μέρη.
Ο κούρος επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αναθηματικό , από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα τμήματα, συνολικού μήκους -47- εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα, από τα γόνατα και κάτω.
Χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο (550 π.Χ.) εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 36χρονου στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και σαράντα δύο φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
Επίσης κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το