Τοπικά

Αρχειακοί θησαυροί σε ψηφιακή μορφή – Τα ΓΑΚ Μαγνησίας επεκτείνουν απεριόριστα την πρόσβαση

Η ψηφιακή μετατροπή σημαντικού μέρους από την πλούσια συλλογή των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Μαγνησία, επεκτείνει απεριόριστα την πρόσβαση στο υλικό. Παράλληλα η χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου αλλάζει τα δεδομένα, μετατρέποντας μοναδικά τεκμήρια του παρελθόντος σε… bits και bytes. Η προϊσταμένη του τοπικού παραρτήματος, κ. Αννίτα Πρασσά μίλησε για το σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων «Αρχειομνήμων».

Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών από τον εθνικό μας αρχειακό φορέα και η πρακτική της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, μόνο οφέλη δείχνει να έχει. Η μεγάλη απήχηση από το πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων» για τα αρχεία του Ελληνικού Σχολείου στη Σκόπελο, εστιάζοντας στην περίοδο που φοίτησε εκεί ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. «Άρεσε πολύ το ρεπορτάζ των «Νέων». Η συντάκτρια του, κ. Κατερίνα Ροββά έκανε εξαιρετική δουλειά, βρίσκοντας τα σχετικά αρχεία στον «Αρχειομνήμων» που τα έχουμε δημοσιεύσει. Έτσι ήρθαμε σε επαφή και ζήτησε σε καλύτερη ανάλυση τα ψηφιακά αντίγραφα», τόνισε η κ. Πρασσά.

Ο… θαυμαστός κόσμος που κρύβουν τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας δεν παύει να εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, αφού ο Παπαδιαμάντης υπήρξε μαθητής του Ελληνικού Σχολείου στη Σκόπελο, το μακρινό 1866. Μέχρι το 2006, τα αρχεία βρίσκονταν ακόμη στο νησί των Βορείων Σποράδων, αλλά εκείνη τη χρονιά μεταφέρθηκαν από τη βιβλιοθήκη του Λυκείου Σκοπέλου στον Βόλο και μετά την ταξινόμησή τους από το έμπειρο προσωπικό των τοπικών Γ.Α.Κ. έγινε η ψηφιοποίησή τους. «Η επεξεργασία των αρχείων έγινε το 2011 περίπου. Μέχρι τότε, όπως κάθε σχολείο έχει τα αρχεία του, έμεναν στον φυσικό τους χώρο», θυμήθηκε η κ. Πρασσά.

Η περίπτωση του Ελληνικού Σχολείου στη Σκόπελο, που θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα και ιδρύθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τον πατέρα του διάσημου Σκοπελίτη λόγιου Καισάριου Δαπόντε, Στέφανο, πρεσβευτή των Άγγλων στο νησί εκείνη την εποχή, είναι ενδεικτική του αρχειακού πλούτου των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Τα αρχεία που διασώζονται, καλύπτουν μία περίοδο εννέα δεκαετιών (1841-1931). Το πρόγραμμα των μαθημάτων που διδάσκονταν, πρακτικά των δασκάλων, αλλά και μαθητολόγια, είναι προσβάσιμα στο διαδίκτυο, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη μαθητική καρτέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος από τη Σκιάθο βρέθηκε στο σχολαρχείο της γειτονικής Σκοπέλου τη σχολική περίοδο 1865/1866. Πολύτιμα, πλην εύθραυστα και φθαρμένα υλικά, που από τη στιγμή που ψηφιοποιήθηκαν, αύξησαν κατακόρυφα την… προστιθέμενη αξία των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.
Και για τους λάτρεις του Παπαδιαμάντη, η κ. Πρασσά κλείνοντας αποκάλυψε μία ακόμη αρχειακή πηγή που έχει στη διάθεσή του για τον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» το παράρτημα Μαγνησίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. «Στη Σκιάθο λειτουργεί το Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και η χρήση του γίνεται από τον Δήμο. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Μουσείου πάρθηκε από τον Κίτσο Μακρή και τον σύλλογο «Φιλότεχνοι του Βόλου». Υπάρχει αρχείο, η σχετική αλληλογραφία των «Φιλοτέχνων», που δείχνει το πώς έγινε το μουσείο και αξιοποιήθηκε το σπίτι του συγγραφέα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το