Τοπικά

Αρχαιολογικός χώρος θα κηρυχτεί το Κάστρο Πτελεού

Πρόταση για την κήρυξη και οριοθέτηση του διατηρητέου μνημείου Κάστρου Πτελεού ως αρχαιολογικού χώρου, λόγω της ύπαρξης του Βυζαντινού κάστρου και του Ενετικού πύργου στην κορυφή του λόφου, θα καταθέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Για το θέμα έχει ενημερωθεί με σχετικό έγγραφο ο Δήμος Αλμυρού, ο οποίος θα πρέπει μέχρι τις 24 Ιουνίου να εκφράσει τις απόψεις του επί των προτεινόμενων ορίων βάσει και ορθοφωτοχάρτη που έχει συνταχθεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκο «για την τελική γνωμοδότηση του Δήμου θα ληφθεί υπόψη και η άποψη του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεού, η οποία διαφέρει με την οριοθέτηση που θέτει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Θέλουμε να υπάρξει σωστή εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να μην δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα στην περιοχή και σε ιδιοκτησίες ιδιωτών, που θα θελήσουν να κτίσουν» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τ.Σ. Πτελεού έχει εκφράσει την άποψη ότι η οριοθέτηση πρέπει να γίνει στα 100 μέτρα περιμετρικά του Κάστρου.
Το κάστρο του Πτελεού είναι μια ολόκληρη μεσαιωνική καστροπολιτεία, στοιχεία της οποίας ήρθαν πρόσφατα στο φως. Καλύπτει μια έκταση περί τα 20 στρέμματα και έχει εξωτερική οχύρωση. Μάλλον υπήρχε πολύ πριν την άφιξη των Ενετών στην περιοχή, σήμερα όμως έχουν μείνει μόνο λιγοστά ερείπια.
Στην κωνική κορυφή του λόφου, πάνω από τον οικισμό, εποπτεύοντας την είσοδο του λιμανιού, χτίστηκε από τους Ενετούς, λίγο μετά το 1204, ογκώδης πύργος διαστάσεων 8×8 μέτρα και ύψους 10 μέτρων.
Η είσοδός του βρισκόταν πολύ ψηλά για ασφάλεια. Η είσοδος γινόταν με ξύλινη σκάλα που την τραβούσαν επάνω σε καιρούς πολιορκίας. Γύρω του ήταν σπίτια και στρατώνες καταυλισμού.

Παλιότερα, στην είσοδο του λιμανιού υπήρχε και άλλος πύργος, ο «Αλατόπυργος», που μάλλον χρησίμευε για την αποθήκευση του αλατιού που παράγονταν στην περιοχή.
Το κάστρο κατοικούνταν μέχρι την κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους που επήλθε λίγο μετά την άλωση της Χαλκίδας, το 1470.
Επί Τουρκοκρατίας, οι Οθωμανοί δεν φαίνεται να αξιοποίησαν τον πύργο, χρησιμοποίησαν όμως το λιμάνι.
Σήµερα ένα µέρος της βάσης του κάστρου έχει καταστραφεί, κάποια τείχη έχουν πέσει και η είσοδος του κάστρου έχει καλυφθεί από χώµατα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το