Τοπικά

Αρχαιολογικός χώρος Φθιωτίδων Θηβών και Κάστρο Σκιάθου εξαιρούνται από το «Υπερταμείο»

Εξαιρούνται 2.330 ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το «Υπερταμείο» με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανάμεσά τους ο αρχαιολογικός χώρος Φθιωτίδων Θηβών και το Κάστρο της Σκιάθου. «Θα συνεχιστεί η διαδικασία «ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση. «Ο ηθικός πανικός και η κινδυνολογία για την τάχα παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο λαμβάνει οριστικό τέλος. Εξαιρέσαμε, ταυτοποιήσαμε, νομοθετούμε» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα υπεράσπισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από τη μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) και ειδικότερα στη θυγατρική του Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Α.Ε., σημειώθηκε χτες 21/1/2019», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σχετικά με την ανάκληση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών ως προς τη μεταβίβαση 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία.
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η μεταβίβαση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, απόφαση την οποία η κυβέρνηση αναίρεσε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πως η προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τεκμαίρεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την υπόθεση μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Προηγουμένως, Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχολίασε «ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό εγγενώς συνδεδεμένο με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς του κράτους, καθώς και οι υποδομές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και τελούν εκτός πάσης συναλλαγής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το