ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς

Lifestyle

«Ασφάλεια» στην Αγριά

Οι εικόνες της ημέρας

35 χρόνια παρουσίας για τη Φλόγα Μαγνησίας

Παραπολιτικά

Έπαιξε στη Χλόη

Παραπολιτικά

Εξαφάνιση 15χρονης από την Κυψέλη

Ελλάδα

Πρόταση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Παραπολιτικά

«Νάρκη»

Παραπολιτικά

Τοπικές «μάχες» εις τριπλούν στην Α1 ΕΣΚΑΘ

Αθλητισμός

Ζητούμενο οι δωρεές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τοπικά

Όλες οι αργίες του 2019 – Πότε πέφτει το Πάσχα

Ελλάδα

Έφτασαν στα φαρμακεία 25.000 αντιγριπικά εμβόλια

Ελλάδα

Χωματερή στην είσοδο του Πτελεού

Τοπικά

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο του Αερινού

Τοπικά

Αδήλωτη εργασία σε υψηλά επίπεδα στη Μαγνησία

Τοπικά

Δικαστές γράφουν ποίηση και πεζογραφία

Πολιτισμός

20 πόντοι φρέσκο χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Τοπικά

Συνελήφθη 40χρονου στον Βόλο για κατοχή χασίς

Τοπικά

Είχε «ταράξει» στις κλοπές τη Σκόπελο

Τοπικά

Οικονομία

Αραχωβίτης: Θέμα ημερών η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

«Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Στον προϋπολογισμό του 2019 δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και υπογράμμισε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «δουλειά του υπουργείου είναι να λύνει τα προβλήματα του κλάδου».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε επίσης ότι η ΕΔΟΑΟ «είναι μια διεπαγγελματική οργάνωση που παράγει έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είναι που θέλουμε και εμείς» και τόνισε ότι τα «προγράμματα προώθησης των οίνων έχουν συνέχεια, αλλά παρουσιάζουν και προβλήματα. Θα τα λύσουμε. Θα τις βρούμε τις λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί υποστήριξε ότι «αυτό που είχαμε υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια ήταν βάρβαρο» και ζήτησε τη δημιουργία μιας επιτροπής «που θα συζητά τα προβλήματα του κλάδου».
Αναφερόμενος στα προγράμματα του υπουργείου για την προώθηση του κρασιού, ο κ. Αργύρης τόνισε πως έχουν γίνει «αρκετά αποτελεσματικά» και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου «να μη χάνεται κανένα ευρώ από τους φόρους των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, παρουσιάστε επίσης το σχέδιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τάσκος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που παρουσίασε και το σχέδιο, «οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατηγικό σχεδιασμό. Το έργο πρέπει να έχεις αρχές. Να είναι αξιόπιστο, να μπορεί να ολοκληρωθεί, να μη μείνει στη μέση», και σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει «να υπάρχει ενεργή συμμετοχή από την αμπελοοινολογική κοινότητα».
Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Η πρώτη είναι η φάση της προκήρυξης, όπου θα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για την υλοποίησή του, η δεύτερη θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η τρίτη θα αναφέρεται στο όραμα και η τέταρτη και τελευταία φάση, θα θέτει τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τη στρατηγική για τον κλάδο.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το