Τοπικά

Αρ.Μπασδάνης: Οι επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να επέστρεψε ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αλλά η θετική πορεία καταγράφεται χωρίς ιδιαίτερη δυναμική και ισχυρή προοπτική» ανέφερε στη σημερινή ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μασδάνης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας χαρακτηρίζοντας την περασμένη χρονιά ως την πιο δύσκολη για την ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως, για την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Μπασδάνης έκανε ρόλο για μια ρηχή οικονομία, αδύναμες Τράπεζες αλλά και τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου αποκλεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές.

«Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι εντοπίζονται στην υπερφορολόγηση, την ελλιπή ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και το μικρό εύρος της κατανάλωσης, αφού από τα 73 δις ευρώ φορολογητέας ύλης το 2018, προϋπολογίζονται το 2019, άμεσοι και έμμεσοι φόροι 51 δις ευρώ, περίπου το 70%» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στην εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.

«Τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, πολύ απλά δεν έχουν να πληρώσουν.
Η αύξηση των οφειλετών του δημοσίου ανήρθε σε 4,3 εκατομμύρια με τριπλασιασμό των οφειλών στο δημόσιο στα 103 δις ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία στα 34 δις ευρώ και τις τράπεζες στα 89 δις ευρώ. Ένα συνολικό εσωτερικό χρέος 226 δις ευρώ που συνεχώς αυξάνεται αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2018, ήδη ξεπέρασαν τα 8 δις ευρώ, με 1,5 δις ευρώ απλήρωτους φόρους».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μία οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις «αγωνίζονται απέναντι σε μία πρωτοφανή ύφεση, απέναντι στην δραματική μείωση της ζήτησης στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Αλλά και στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, για να μην βρεθεί στην θέση του οφειλέτη, θα πρέπει να δουλεύει αποκλειστικά για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ.Μπασδάνης χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ως θετικό βήμα καθώς αποτελεί ένα πλαίσιο που δίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα «να πάρουν αέρια» αλλά και σε βιώσιμες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γλυτώσουν την πτώχευση.

Σημείωσε ακόμη πως τα Επιμελητήρια συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπασδάνης στην ομιλία του:

«Θα συνεχίσουμε, παράλληλα, να διεκδικούμε τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην παραγωγική Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ζητούμε και μία σειρά από στοχευμένες πολιτικές που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
– Ζητούμε τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος: με δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με καθιέρωση Flat tax για τις επιχειρήσεις στο 15%, με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας. Με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%.
– Ζητούμε την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: Με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επενδύσει στην καινοτομία και εξωστρέφεια. Με ειδικά προγράμματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
– Ζητούμε μία νέα εθνική πολιτική για την μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για την μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για την χρηματοδότηση των επενδύσεων.
– Ζητούμε παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και μείωση της γραφειοκρατίας.
– Ζητούμε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.
– Ζητούμε τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής. Τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίησης της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Αυτό που ζητούμε πάνω από όλα είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σ’ αυτή την κρίσιμη για την χώρα και την οικονομία περίοδο. Το 2019 είναι έτος εκλογών. Θα είναι, όμως, ολέθριο λάθος να εμπλακεί η χώρα σε μία παρατεταμένη περίοδο οξύτητας, παροχολογίας και αβεβαιότητας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως το 2019 πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης. Ζήτησε ένα βιώσιμοι περιβάλλον για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και την πορεία της οικονομίας προς ένα καλύτερο μέλλον.
Τέλος, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε ότι το Επιμελητήριο συμπληρώνει 100 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς, ενώ αναμένονται πολλές δράσεις και εκδηλώσεις
καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το