Τοπικά

Απροθυμία για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού – Ελάχιστοι στη Μαγνησία έδειξαν ενδιαφέρον

Διστακτικοί έως απρόθυμοι να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, εμφανίζονται οι περισσότεροι παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί της Μαγνησίας. Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση.
Προχθές γιατροί των τριών ειδικοτήτων είχαν συνάντηση μετά από πρωτοβουλία του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με στόχο να συζητηθούν τα διάφορα σημεία τα οποία προβλέπονται στην υπουργική απόφαση, να διευκρινιστούν ζητήματα, αλλά και να καταγραφούν θολές διατάξεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης δήλωσε πως μέχρι στιγμής περίπου δέκα γιατροί έχουν ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας το πιστοποιητικό που απαιτείται ως ένα από τα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης. Οι γιατροί έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ότι θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και να ενταχθούν στο σύστημα με τον προσωπικό γιατρό. Πανελλαδικά το υπουργείο υγείας υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 5.000 προσωπικοί γιατροί, καθώς ο κάθε γιατρός θα εξυπηρετεί μέχρι 2.000 ασφαλισμένους. Στη Μαγνησία εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 100 συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια κάποιοι από αυτούς υπηρετούν ήδη στα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ και το πρώην ΙΚΑ, που θα ενταχθούν επίσης στην πλατφόρμα. Στη Μαγνησία οι γενικοί γιατροί ανέρχονται στους 82 εκ των οποίων οι 23 εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι παιδίατροι είναι 55 εκ των οποίων οι 37 δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και οι παθολόγοι 60 από τους οποίους οι 50 είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Συνάντηση με τους γιατρούς
Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως «συναντηθήκαμε με γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους και παθολόγους και συζητήσαμε για την υπουργική απόφαση σχετικά με τον προσωπικό γιατρό. Διαπιστώθηκε ότι από πλευράς γιατρών υπάρχει μια διστακτικότητα, μια επιφυλακτικότητα, μια απροθυμία να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και διοικητικά, νομικά ζητήματα που ακόμη παραμένουν θολά. Η προθεσμία για να υποβάλουν αίτηση οι γιατροί είναι μέχρι 31 Ιουλίου, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση. Να σημειώσουμε εδώ ότι για τους παιδίατρους μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει προκήρυξη, αλλά αναμένεται. Επίσης οι ασφαλισμένοι, αν μπουν τώρα στο σύστημα για να επιλέξουν προσωπικό γιατρό, δεν θα βρουν κάποιον να διαλέξουν, γιατί δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδιαφερόμενοι. Επομένως βρισκόμαστε στο επίπεδο της συζήτησης. Εμείς εκτιμούμε πως ο θεσμός θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο Ιανουάριο».

Μέχρι και 2.000 ασφαλισμένους
Ο κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει μέχρι και 2000 ασφαλισμένους που θα εξυπηρετεί και θα αμείβεται απευθείας από το κράτος. Για το κάθε άτομο θα λαμβάνει γύρω στα 30-35 ευρώ τον χρόνο, καθώς η αποζημίωση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα αν κάποιος γιατρός έχει 2.000 ασφαλισμένους, τότε τα ετήσια έσοδά του θα ανέρχονται στις 65.000 – 70.000 ευρώ.
«Αυτές οι ετήσιες αποδοχές είναι πρώτον μικτές και αφορολόγητες, άρα θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα σημαντικό τμήμα. Επίσης ο προσωπικός γιατρός από αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρώνει τη γραμματέα που θα χρειάζεται οπωσδήποτε, το ενοίκιο, τον εξοπλισμό» ανέφερε ο κ. Τσάμης και συμπλήρωσε πως «δεν είναι μόνο το οικονομικό που κάποιους δεν τους συμφέρει. Όποιος προσωπικός γιατρός έχει από 1.700 έως 2.000 ασφαλισμένους, θα πρέπει να αφιερώνει καθημερινά επτά ώρες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, άρα πόσο να αντέξει άλλο να εργαστεί για να εξετάσει και άλλους πολίτες εκτός των 2.000; Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκεί η επίσκεψη στον γιατρό ή πόσες φορές θα μπορεί να επισκέπτεται τον γιατρό ο ασφαλισμένος, ώστε να μην προκαλούνται ουρές και καθυστέρηση. Ακόμη είναι αβέβαιο αν ο συμβεβλημένος γιατρός χρειαστεί να κάνει και εφημερίες στο Νοσοκομείο και αν θα αμείβεται γι’ αυτές».
Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προσωπικοί γιατροί που δεν θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και θα τους επιλέγουν πολίτες οι οποίοι, όμως, θα είναι υποχρεωμένοι να τους πληρώνουν.
Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ δεν θα τον πληρώνουν για την εξέταση, καθώς αυτός θα αμείβεται απευθείας από το Κράτος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το