Τοπικά

Αποζημίωση ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης στη Μαγνησία μετά από 11,5 μήνες λουκέτου

Να δοθεί αποζημίωση στους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι έχουν δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «έχουμε κάνει τις αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 και έχει δοθεί η έγκριση από τους κυβερνητικούς για να παίξει η εστίαση κεντρικό ρόλο και περισσότεροι επαγγελματίες να λάβουν αυτή τη βοήθεια. Βέβαια τα χρήματα δεν είναι πολλά, καθώς κυμαίνονται στα 1.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση), 2.000 ευρώ (από έναν έως πέντε εργαζόμενους) και 4.000 ευρώ, εφόσον κάποιος έχει πάνω από πέντε άτομα προσωπικά και με την υπογράμμιση ότι τα μισά επιστρέφονται, ενώ για τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής όλο το ποσό πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφεί. Επίσης για τον έκτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και υπάρχει συγκεκριμένο ποσό για να δοθεί».
Ο ίδιoς πρόσθεσε πως «δεν βλέπουμε «φως» και όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης. Η εκτίμησή μου είναι πως το άνοιγμα πρέπει να τοποθετείται λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, δηλαδή τον Μάιο. Πάντως και να ανοίξει η εστίαση θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων, ενώ θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για την επανέναρξη των επιχειρήσεων που γίνονται προβλήματα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλάει με τους ανθρώπους του κλάδου και να ακούει τις προτάσεις τους».

Το ζήτημα είναι τι γίνεται και με τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. «Αυτές οι επιχειρήσεις, που αποτελούν μέχρι και το 50% του συνόλου των επιχειρήσεων, πιθανόν θα πρέπει να περιμένουν τον Σεπτέμβριο για να αρχίσουν τη λειτουργία τους, δηλαδή θα είναι περίπου 1,5 χρόνο κλειστές μέσα στην πανδημία» τόνισε ο πρόεδρος.
Αναφορικά με τη βοήθεια που θα πρέπει να προσφέρει το Κράτος, επισήμανε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ο όρος της αποζημίωσης. Δηλαδή εδώ και έντεκα μήνες υπάρχουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δεν τις λαμβάνουν όλοι και «τρέχουν» μόνο τα έξοδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι χωρίς έσοδα και θα έρεπε να υπάρξει για τους επαγγελματίες μια αποζημίωση. Το θέμα είναι μέχρι να ανοίξουμε να έχουμε μια βοήθεια. Έχουμε κλείσει με κρατική εντολή και υπάρχει ζήτημα επιβίωσης, αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις κοντεύουν έναν χρόνο κλειστές και θα έπρεπε στις 13 Μαρτίου του 2020 η κυβέρνηση να κάνει ένα στοπ στα έσοδα και τα έξοδα και παράλληλα οι άνθρωποι να επιχορηγηθούν με μια αποζημίωση, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Και δυστυχώς έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμη λέμε τα ίδια. Είμαστε επαγγελματίες που έχουμε επενδύσει και θέλουμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας οι οποίες είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστές και πρέπει να τις αποζημιώσουν».

Ο κ. Στεφάνου εκτίμησε πως «ένα 30% των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να μην ανοίξει και συνεχώς αυτό το ποσοστό ανεβαίνει. Γι’ αυτό και λέμε ότι πρέπει να μας αποζημιώσουν, μήπως και μειωθεί αυτό το ποσοστό».
Η επανεκκίνηση για τις επιχειρήσεις εστίασης θα είναι δύσκολη για έναν ακόμη λόγο, καθώς υπάρχει και το βουνό των οφειλών που έχει προκληθεί μέσα στην πανδημία και για το οποίο οι επαγγελματίες προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα.
«Οι επαγγελματίες της εστίασης κάνουν έναν αγώνα επιβίωσης, αφού στις πλάτες τους έχουν και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το