Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγει η πλατφόρμα για επιχειρήσεις – Τα ποσά

Aνοίγει , η πλατφόρμα προκειμένου να λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση και βγήκε κονδύλι ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινάει από τα 500 ευρώ και φτάνει τα 4.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το μέτρο αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Με την εν λόγω απόφαση καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις καταβολής της ενίσχυσης. Οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ενίσχυση μέσα από το myBusinessSupport. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 1η Ιουνίου.

Το πρόγραμμα αφορά στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα διάστημα. Από το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης. Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλον τον Απρίλιο θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων θα ανέλθει σε:

500 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για διάστημα λιγότερο από 15 ημέρες, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα αντιστοιχεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών, δηλαδή από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Οι κλάδοι οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.α.

Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της απόφασης: να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019
να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2019 για τις οποίες δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός
να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής
να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών
να μην δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού λόγω παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας
να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το