Κόσμος

Αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ σε φυλή του Αμαζονίου από αεροπορική εταιρεία λόγω… κατάρας

Μια φυλή του Αμαζονίου θα λάβει αποζημίωση ενός εκατομμύριου ευρώ από μία από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Βραζιλίας, μετά την συντριβή ενός από τα τζετ της στη γη τους, αφήνοντάς την «καταραμένη».

Η αεροπορικής εταιρεία Gol συμφώνησε να αποζημιώσει τους ανθρώπους της φυλής Kayapo μετά την πτώση ενός αεροσκάφους της στο βιότοπο της φυλής το 2006.

Ένα boeing 737 που μετέφερε 154 επιβάτες και το πλήρωμά του βρισκόταν σε εμπορική πτήση όταν συγκρούστηκε με ένα ιδιωτικό τζετ Legacy 600 στο οποίο επέβαιναν δύο Αμερικανοί.

Ο αρχηγός της φυλής Kayapo

 
Το αμερικανικό αεροσκάφος κατάφερε να προσγειωθεί σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, ενώ το Boeing συνετρίβη στη μέση της ζούγκλας, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, πολλοί κάτοικοι της φυλής Kayapo αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους ενώ στήθηκε στην περιοχή ένα ιατρικό κέντρο, σύμφωνα με το BBC.

Η φυλή λέει τώρα ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην περιοχή, διότι «είναι καταραμένη από την παρουσία των νεκρών».

Φωτογραφία από τη συντριβή του αεροσκάφος της Gol Airlines στα δάση του Αμαζονίου

Τα χρήματα θα καταβληθούν σε ένα ίδρυμα που έχει συστήσει ο ηγέτης της φυλής, Raoni.

H Kayapo είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές φυλές του Αμαζονίου και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με Ευρωπαίους πριν από περίπου 500 χρόνια.

Η Kayapo, το όνομα της οποίας σημαίνει «άνθρωποι που αγαπούν τους πιθήκους ζει σε διάσπαρτα χωριά βαθιά μέσα στον Αμαζόνιο και ενώ μερικοί από αυτούς έχουν συχνή επαφή με τον έξω κόσμο, οι περισσότεροι ζουν σε εικονική απομόνωση.

 

Άνδρας της φυλής Kayapo

Ο πληθυσμός τους υπολογιζόταν γύρω στους 8.000 το 2010.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το