Τοπικά

Απούλητα 200-300 καινούργια διαμερίσματα στον Βόλο “Θ”

diamerismata

«Βουτιά» σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα στη Μαγνησία με τους κατασκευαστές να είναι σε απόγνωση. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία εξαετία οι πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν στον Βόλο δεν ξεπερνούν τις 20, ενώ παραμένουν απούλητα 200-300 διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου κατασκευαστών την περίοδο 2001-2005 στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατασκευάστηκαν ως συνολικό εμβαδόν στις οικοδομές 230.000 τετραγωνικά μέτρα. Την περίοδο 2005-2010 τα τετραγωνικά μέτρα που κατασκευάστηκαν μειώθηκαν στα 115.000 και δυστυχώς στην περίοδο 2011-2015 ανήλθαν μόλις στα 25.000 τετραγωνικά μέτρα ως συνολικό εμβαδόν.
Επίσης στην περίοδο 2001-2005 οι θέσεις εργασίας γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα ήταν 3.230, μειώθηκαν στις 1.650 την περίοδο 2005-2010 και η μεγάλη βουτιά έγινε την περίοδο 2011-2015, όπου έχουν απομείνει μόλις 350 θέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο 2005-2015 η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μειώθηκε κατά 93%.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές θα αναλυθούν στο σημερινό συνέδριο που διοργανώνεται στον Βόλο από την Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα σήμερα Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Παρκ».
Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι τα εξής: 1) Αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι 31/12/2018, 2) στις μεταβιβάσεις ακινήτων προς κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ο.Κ φόρος 3% και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, 3) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των αδιάθετων και χωρίς μίσθωση ακινήτων των οικοδομικών επιχειρήσεων διότι αποτελούν εμπόρευμα προς πώληση, 4) προσφυγή στο ΣτΕ για κατάργηση της αντισυνταγματικής επιβολής ΕΝΦΙΑ στα αδιάθετα και χωρίς μίσθωση ακίνητα των επιχειρήσεών μας, 5) στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για τα αυθαίρετα πρέπει: α) να υπάρχει πρόβλεψη αυστηροτάτων ποινών για τους παρανομούντες στα ακίνητα μετά την έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου, Β) για να ενταχτούν όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει οι νέες εισφορές σε χρήμα να προσαρμοστούν στα νέα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων, 6) όχι στον πλειστηριασμό από ξένα funds της ιδιοκτησίας των Ελλήνων. Να προτείνουν οι τράπεζες κατά προτεραιότητα προς τους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με ποσά αντίστοιχα αυτών που προγραμματίζουν να τα διαθέσουν στα FUNDS, κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής (ΕΦ’ΑΠΑΞ) των οφειλομένων ρυθμισμένων φόρων των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν συμβόλαια Σύστασης Οριζοντίου Ιδιοκτησίας, 7) κατάργηση εξόφλησης οφειλομένων φόρων όλων των επιχειρήσεων ενός επιχειρηματία για πώληση ακινήτου και υποχρέωση καταβολής μόνο του φόρου που αναλογεί στην επιχείρηση που έχει το προς πώληση ακίνητο. Είναι αδιανόητο να απαιτούνται εξόφληση όλων των φόρων από όπου και εάν προέρχονται για τον επιχειρηματία διότι οι συσσωρεμένοι φόροι είναι μεγαλύτεροι από την αξία του πωλούμενου ακινήτου και έτσι αναστέλλονται τα συμβόλαια πώλησης, 8) φορολογική απεξάρτηση επιχειρήσεων και οικοπεδούχων (κτίρια επί αντιπαροχή) διότι φορολογικές υποχρεώσεις οικοπεδούχων δεν επιτρέπουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε αυτούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να πουλήσουν τα ακίνητα που περιέχονται από εργολαβικό αντάλλαγμα.
Στο συνέδριο θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών-Οικοδομών Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Οικονόμου δήλωσε πως «στο συνέδριο που θα γίνει σήμερα Παρασκευή στον Βόλο, θα παρευρεθούν τα μέλη όλων των ενώσεων της χώρας, αλλά και οι κατασκευαστές της Μαγνησίας. Τοπικά ο σύλλογος κατασκευαστών διέθετε 100 άτομα, αλλά λόγω της οκτάχρονης κρίσης έχουν μειωθεί. Όσοι κατασκευαστές είναι μηχανικοί, ασχολούνται πλέον με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ενώ όσοι δεν ήταν μηχανικοί οι περισσότεροι έχουν κλείσει τα γραφεία τους».

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών-Οικοδομών Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Οικονόμου

Από το 2006 η κρίση
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η κρίση για εμάς τους κατασκευαστές ξεκίνησε το 2006 με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Τότε πολλοί συνάδελφοι κάνανε πολλά εργολαβικά έργα για να μην υπαχθούν στον φόρο και μέσα στην τριετία 2006-2008 υπήρξε ένας κατασκευαστικός οργασμός. Στη συνέχεια ήρθε και η οικονομική κρίση, με την πτώση της αγοραστικής δυνατότητας, με συνέπεια πλέον ακόμη και οκτώ χρόνια μετά την κρίση, να υπάρχουν στον Βόλο αδιάθετα γύρω στα 200-300 καινούρια διαμερίσματα. Μάλιστα τα αδιάθετα διαμερίσματα μπορεί να αυξηθούν, αν οι τράπεζες πουλήσουν στα funds τα παλιά διαμερίσματα από τα «κόκκινα» δάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι οι κατασκευαστές, όταν κατασκευάζουν, το κάνουν με μείωση του κόστους μέχρι και 30%».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξία των διαμερισμάτων έχει πέσει 30%-40%, άρα απομειώνεται και η αξία των νέων διαμερισμάτων. Πλέον δουλεύεις όχι για το κέρδος, αλλά για να σώσεις το κεφάλαιό σου. Αυτή τη στιγμή στον Βόλο ζήτημα είναι να ανεγείρονται τρεις με τέσσερις πολυκατοικίες, ενώ την τελευταία εξαετία το πιθανότερο είναι να μην κατασκευάστηκαν πάνω από 20 πολυκατοικίες στον Βόλο

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το