Πολιτισμός

Αποτύπωση του ιωνικού κάλλους στις γυναίκες της Μικρασίας

 

Παρουσιάστηκε χθες παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα του Ξενία Βόλου το λεύκωμα της Κατερίνας Βεκλίδου και της Αργυρώς Μάμαλη-Κοπάνου με τίτλο «Εις την ερίτιμον κόρην της Ιωνίας…» και υπότιτλο «Πορτρέτα γυναικών από τις αλησμόνητες πατρίδες». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες».

Η μία εκ των δύο συγγραφέων κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου τόνισε πως το λεύκωμα αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των εκδόσεων της Εστίας «Ίωνες». «Το λεύκωμα παρουσιάζει τη φιλοκαλία, την καλαισθησία, την αγάπη για το ωραίο και την αρχοντιά των γυναικών από τις αλησμόνητες πατρίδες. Στοιχεία που είχαν αυτές οι γυναίκες στον χαρακτήρα τους, αλλά και στην κουλτούρα τους, τα οποία έφεραν μαζί τους και τους βοήθησαν να σταθούν, να ορθοποδήσουν, να δουν τη ζωή με άλλο μάτι και να εξωραΐσουν τη θλιβερή πραγματικότητα, ώστε να ζήσουν και να δημιουργήσουν» επισημαίνει η ίδια, προσθέτοντας πως «το ιωνικό κάλλος αποτυπώνεται σε αυτές τις γυναίκες, που προέρχεται από τα πανάρχαια χρόνια από τις Κόρες της αρχαϊκής περιόδου».
Η ίδια σημείωσε πως στόχος του λευκώματος αυτού είναι η ιστορική μνήμη, συμπληρώνοντας πως οι φωτογραφίες προέρχονται από οικογένειες προσφυγικής καταγωγής, που με μεγάλη προθυμία άνοιξαν τα συρτάρια τους και παρέδωσαν το φωτογραφικό υλικό.
Από την πλευρά της η δεύτερη συγγραφέας του λευκώματος κ. Κατερίνα Βεκλίδου επισήμανε πως οι φωτογραφίες είναι ιστορικά κειμήλια και τεκμήρια, που δείχνουν πράγματα μιας περασμένης εποχής. «Έχουμε στοιχεία για τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες, ιδιαίτερα των αστικών οικογενειών, τα χτενίσματά τους, τα κοσμήματά τους κ.λπ.» τόνισε.
«Οι φωτογραφίες εμπλουτίστηκαν με λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία στηρίζουν και τονίζουν τη φωτογραφία που συνοδεύουν, ενώ το περιεχόμενό τους προέρχεται από μεγάλους πεζογράφους, όπως Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Κοσμά Πολίτη, αλλά και ντόπιους, διότι κι αυτοί έχουν γράψει τα δικά τους κείμενα που προέρχονται είτε από βιώματα ζώντας στη Μικρασία, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες και κατέγραψαν τις μνήμες τους είτε προερχόμενοι από γονείς που έζησαν στη Μικρασία και τους αφηγήθηκαν τα βιώματά τους, μεταφέροντάς τα στο χαρτί» υποστήριξε η ίδια.
Η Κατερίνα Βεκλίδου δεν ξέχασε να αναφερθεί και στο γεγονός πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους: «Πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζουν την ιστορία τους. Χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση προσπαθούσαμε μέσα από τα κείμενα να τονώσουμε τον δεσμό με την παράδοση, γιατί είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί. Πρόκειται για μία αλυσίδα. Το παρελθόν δεν το αφήνουμε και δεν το ξεχνάμε, ειδικά σε δύσκολους καιρούς. Το παρελθόν είναι αυτό που μας στηρίζει».
Μέσα από το φωτογραφικό υλικό του λευκώματος, που παραχώρησαν στην Εστία με μεγάλη προθυμία οικογένειες με προσφυγική καταγωγή και το οποίο θα προβληθεί σε οθόνη στην εκδήλωση, μέσα και από τα λογοτεχνικά κείμενα που δρουν υποστηρικτικά στην εικόνα, προβάλλεται η καλαισθησία, η αρχοντιά, η αγάπη για το ωραίο των γυναικών από τις αλησμόνητες πατρίδες. Η φιλοκαλία της Μικρασιάτισσας που αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα και της κουλτούρας της και τη βοήθησε να εξωραΐσει τη θλιβερή πραγματικότητα της προσφυγιάς και να υιοθετήσει μια υποδειγματική στάση ζωής για μας σήμερα. Η πάντα φιλόξενη Εστία «Ίωνες» περιμένει να υποδεχτεί με χαρά τα μέλη και τους φίλους της.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ακτιβιστές βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο

Ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rising βανδάλισαν σήμερα το νέο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου σε…

12 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Κύπρο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Πάφο της Κύπρου ενώ ενεργοποιήθηκε το…

11 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να τελειώνουν τα ψέματα» – «Πάμε στο Λογιστήριο του Κράτους να εξετάσουμε τα μέτρα μας»

«Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και…

11 Ιουνίου 2024

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Υεμένης: Στους 39 οι νεκροί μετανάστες – 150 οι αγνοούμενοι

Στους 39 αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος…

11 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 2χρονος που κινδύνευσε να πνιγεί – Το χρονικό

Παραμένει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του 2χρονου αγοριού που κινδύνευσε στη θάλασσα…

11 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Πάλμα δε Μαγιόρκα – Εικόνες χάους

Το νερό έπεφτε από το ταβάνι και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους διαδρόμους στο αεροδρόμιο…

11 Ιουνίου 2024