Οικονομία

Απότομο «φρένο» στη ζήτηση καυσίμων τον Δεκέμβριο, παρά τις χαμηλές τιμές

kafsima

Απότομη αναστροφή στη θετική πορεία της ζήτησης για καύσιμα παρατηρείται τον μήνα Δεκέμβριο παρά τις χαμηλές τιμές. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική της αρνητικής επίπτωσης του κλίματος αβεβαιότητας στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα στην οικονομία και ανησυχεί την αγορά που από τον Ιούλιο και μετά από πέντε χρόνια συνεχούς υποχώρησης είδε τα πρώτα θετικά σημάδια.

Προσδοκίες

Οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης από τη σημαντική κάμψη των τιμών όχι μόνο δεν επαληθεύθηκαν αλλά αντίθετα η αγορά δυσκολεύεται να «χωνέψει» την πλήρη αναστροφή της ζήτησης σε όλη την γκάμα των προϊόντων καυσίμων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τον Δεκέμβριο είναι χαμηλότερη κατά 40-45% σε σχέση με πέρυσι, όταν το δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ήταν αυξημένη κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και ειδικά τον Οκτώβριο αυξημένη κατά 110%. Και εάν αυτή η υποχώρηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στην προσδοκία των καταναλωτών για περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παράγοντες αυτοί δεν δικαιολογούν την αντίστοιχη πορεία της ζήτησης στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης. Η ζήτηση στις βενζίνες από το -5,6% τον Ιούνιο είχε σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες στο -2% και τον Δεκέμβριο επέστρεψε στο -6 % με -7%. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αναστροφή στο πετρέλαιο κίνησης, η ζήτηση του οποίου συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα. Από τον θετικό ρυθμό αύξησης που σημείωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως αποτέλεσμα και της επανεκκίνησης των δημοσίων έργων που τους τελευταίους μήνες κινήθηκε στο 8%, τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο μηδέν, με την αγορά να διατηρεί έντονες ενδείξεις για πέρασμα σε αρνητικό πρόσημο. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ερμηνεύουν κατά ένα ποσοστό τη μείωση της ζήτησης κυρίως λόγω του περιορισμού της χρήσης του σε αγροτικές δραστηριότητες. Εκτιμούν ωστόσο ότι η απότομη αυτή αναστροφή είναι κυρίως αποτέλεσμα του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν έχει προκαλέσει ένα γενικότερο «κούμπωμα» σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. «Ο Δεκέμβριος ήταν ένα πολύ κακός μήνας που μας ξάφνιασε όλους» αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Γιάννης Αληγιζάκης μεταφέροντας τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία για την πτώση της ζήτησης καυσίμων. Ο ίδιος μεταφέρει την αγωνία της αγοράς για την πορεία της ζήτησης το 2015 την οποία συνδέει άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους ισολογισμούς εταιρειών και διυλιστηρίων, εκτιμά ο κ. Αληγιζάκης. Εξηγεί ότι ο κλάδος θα επιβαρυνθεί από το αυξημένο κόστος αποθεμάτων λόγω της απότομης και συνεχούς υποχώρησης της τιμής του αργού, χωρίς παράλληλα να επωφεληθεί από την αναμενόμενη διεύρυνση των πωλήσεων, αφού η ζήτηση υποχωρεί.

Σημάδια ανάκαμψης

Η αγορά καυσίμων έπειτα από μια 5ετία πραγματικής καθίζησης (2009-2013) είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο του 2014, με συνολική οριακή αύξηση της τάξεως του 0,3%. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η εγχώρια ζήτηση καυσίμων ανήλθε στα 1,6 εκατ. τόνους, ενισχυμένη κατά 3%, παρουσιάζοντας αύξηση στα καύσιμα κίνησης για πρώτη φορά από το 2009. Η ζήτηση για ντίζελ ενισχύθηκε σε ποσοστό 8%, ενώ ο ρυθμός μείωσης της αγοράς βενζίνης επιβραδύνθηκε στο -2%. Σημαντικά ενισχυμένη (+13%) ήταν η ζήτηση στα αεροπορικά καύσιμα.

Οι τιμές πάντως των καυσίμων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (12/12/2014), η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,489 ευρώ το λίτρο, του ντίζελ κίνησης στα 1,230 ευρώ το λίτρο και στο ντίζελ θέρμανσης στα 97,7 λεπτά το λίτρο.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το