Οικονομία

«Αποτυχημένες οι πολιτικές της ευρωζώνης-Να αντισταθεί η Ελλάδα»

μούνχαου

Το Grexit θα αποτελούσε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες επιλογές για τους Ευρωπαίους, επισημαίνει με άρθρο του ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Μούνχαου, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει ότι ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στη στάση της.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα τύχει μιας νέας παγωμένης υποδοχής στο σημερινό Eurogroup από τους συναδέλφους του της ευρωζώνης.

«Η συμβουλή μου στον Γιάνη Βαρουφάκη είναι να αγνοήσει τις οργισμένες ματιές και τις καλυμμένες απειλές και να επιδείξει σθεναρή στάση. Είναι υπουργός της πρώτης κυβέρνησης στην ευρωζώνη με δημοκρατική εντολή να εναντιωθεί σε ένα παντελώς δυσλειτουργικό πολιτικό καθεστώς το οποίο έχει αποδειχτεί οικονομικά αναλφάβητο και πολιτικά μη βιώσιμο.Ένα καθεστώς που πρέπει να φύγει, προκειμένου να επιβιώσει η ευρωζώνη», γράφει ο Μούνχαου στους Financial Times.

Ασφαλώς είναι ριψοκίνδυνο για την Ελλάδα να εναντιωθεί στην πολιτική της ΕΕ, συνεχίζει ο οικονομολόγος αφού, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη και μια αναγκαστική κατάρρευση, συνοδευόμενη από αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη.

«Επομένως, τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Πρέπει να εμμείνει στη θέση της να μην αποδεχτεί μια συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος οικονομικής στήριξης. Έτσι δεν θα δεσμεύεται από την αυτοκαταστροφική πολιτική. Ασφαλώς θα ήταν καλύτερο αν αυτή η ανοησία σταματούσε μέσα στην ευρωζώνη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να σταματήσει».

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα πρέπει να προετοιμάσει το Σχέδιο Β, υποστηρίζει ο Μούνχαου συμπληρώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα έξοδο από την ζώνη του ευρώ, η οποία θα ήταν μια από τις πιο ριψοκίνδυνες επιλογές.

Η πιο λογική θα ήταν η εισαγωγή σε ένα παράλληλο νόμισμα – όχι απαραίτητα χαρτονόμισμα, αλλά περισσότερο κάτι σαν χρεόγραφο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για συγκεκριμένους σκοπούς. Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική θα ήταν το Grexit, και αυτήν την εναλλακτική θα πρέπει να αποφύγει η Αθήνα, εκτιμά ο αρθρογράφος καταλήγοντας:

«Η προτίμησή μου θα ήταν η ευρωζώνη στο σύνολό της να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές της των τελευταίων πέντε χρόνων και να συνεχίσει. Αν αυτό αποδειχτεί αδύνατο, η δεύτερη καλύτερη επιλογή, για την Ελλάδα τουλάχιστον, θα ήταν μια ελληνική ημι-έξοδος με ένα παράλληλο νόμισμα και με μια χρεοκοπία μόνο απέναντι σε επίσημους πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στη στάση της»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το