Τοπικά

Απωθητικοί οι όροι νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ – Μείωση εισοδήματος έως 50% βλέπουν οι γιατροί της Μαγνησίας

Έως και 50% του μηνιαίου εισοδήματός τους εκτιμούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί της Μαγνησίας ότι θα χάσουν στην περίπτωση που προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να στηρίξουν τον νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε προχθές παράταση στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ των γενικών γιατρών, των παθολόγων και των παιδιάτρων μέχρι και τέλος Ιουλίου, προσπαθώντας να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για να πείσει τους γιατρούς να συνεχίσουν στον νέο θεσμό που ουσιαστικά είναι απαίτηση των δανειστών.
Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος από την 1η Αυγούστου οι χιλιάδες ασφαλισμένοι να προσπαθούν να βρουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Είναι, όμως βέβαιο πως, αν δεν αλλάξουν οι όροι των νέων συμβάσεων, οι περισσότεροι γιατροί που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούν τους ασθενείς με τις 200 επισκέψεις, δεν θα συνεχίσουν.
Το όλο αιτιολογικό βρίσκεται στους ασφυκτικούς όρους των νέων συμβάσεων.

Πιο συγκεκριμένα τώρα ο συμβεβλημένος γιατρός δέχεται 200 δωρεάν επισκέψεις είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση. Οι 200 επισκέψεις του απορροφούν ένα τετράωρο την ημέρα. Μάλιστα αυτό το τετράωρο σταματά στις πρώτες δύο εβδομάδες. Δηλαδή τις άλλες δύο εβδομάδες του μήνα ο γιατρός έχει ένα γεμάτο οκτάωρο να ασχολείται με τα δικά του περιστατικά.
Με τις νέες συμβάσεις ο συμβεβλημένος γιατρός θα εξυπηρετεί αντί για 200 επισκέψεις τον μήνα, 2.250 ασθενείς, θα έχει σχεδόν όλο το ωράριο εργασίας του για την εξυπηρέτηση αυτών των περιστατικών και ουσιαστικά θα δουλεύει για τον ΕΟΠΥΥ με μηνιαίας μικτές αποδοχές 1.600 ευρώ τον μήνα, όταν με τις 200 επισκέψεις λαμβάνει 2.000 ευρώ μικτά τον μήνα. Μάλιστα θα είναι υποχρεωμένος να κάνει επισκέψεις κατ’ οίκον, και, αν χρειαστεί να βλέπει περιστατικά και εκτός ωραρίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης «με τις νέες συμβάσεις ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός θα δουλεύει όλη την ημέρα για τον ΕΟΠΥΥ και θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσει σχέσεις με χρόνιους πελάτες του, αφού θα έχει στην επίβλεψή του 2.250 άτομα που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν. Δικά του περιστατικά ως ιδιώτης δεν θα βλέπει και το μηνιαίο του εισόδημα θα μειωθεί τουλάχιστον μέχρι και 50%, ενώ θα αυξηθούν και τα λειτουργικά του έξοδα, αφού θα πρέπει μεταξύ άλλων να λειτουργεί τη γραμματεία για περισσότερες ώρες την ημέρα. Οι όροι των συμβάσεων που είναι απαξιωτικοί για τους γιατρούς, τους ωθούν να μείνουν εκτός του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού που είναι απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων. Για τον Βόλο από τις 52 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων έχουν καλυφθεί οι 18 και από τις δώδεκα θέσεις παιδιάτρων, μόλις οι τρεις».
Ίδια κατάσταση επικράτησε και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς από τις 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών που είχε δώσει με την πρώτη πρόσκληση ο ΕΟΠΥΥ, τελικά καλύφθηκαν μόλις οι 470, αν και αρχικά είχαν ανταποκριθεί 630. Αλλά οι 160 αναθεώρησαν μόλις είδαν τους όρους.
Ήδη τρέχει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος χωρίς όμως να φαίνεται κάποια κινητικότητα από την άποψη του ενδιαφέροντος.
Έτσι το υπουργείο Υγείας μάλλον προσανατολίζεται στη βελτίωση των όρων των συμβάσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εντός ημερών θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό ζήτημα με την ελπίδα της ανατροπής της αντίδρασης των γιατρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το