Τοπικά

Αποθήκη έγινε πρωτοποριακό εργαστήριο στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου

Ένα πρωτοποριακό εργαστήριο υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων δημιουργήθηκε στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου μέσα από τον τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το οποίο έχει δομηθεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με την εθελοντική εργασία καθηγητών και μαθητών και μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
Για το σύγχρονο εργαστήριο, που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Πολυκλαδικού, μίλησαν χθες οι συντελεστές εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές.

Ο καθηγητής Ηλεκτρονικής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και υπεύθυνος του τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού κ. Κώστας Αμυγδαλίτσης τόνισε πως «προσπαθούμε να κρατήσουμε το σχολείο ανοικτό και ελκυστικό. Υπάρχει μια φωνή αγανάκτησης, στεναχώριας, γιατί έχουμε μείνει μόνοι μας χωρίς την υποστήριξη κανενός. Εμείς είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε το σχολείο με προσωπική εργασία και να το αναβαθμίζουμε από τη στιγμή που η πολιτεία δεν μπορεί να προσφέρει. Το νέο εργαστήριο είναι θεσμοθετημένο από το υπουργείο και υποστηρίζει τις εργαστηριακές ανάγκες των εργαστηριακών ασκήσεων. Ο χώρος αυτός ήταν για χρόνια αναξιοποίητος, αποκαταστάθηκαν τεχνικά προβλήματα, όπως υγρασίες, μονώσεις και από τον Ιούνιο άρχισαν οι παρεμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός που υπήρχε».

Το κόστος του νέου εργαστηρίου ανήλθε στις 3.000 ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Αμυγδαλίτσης «οι πόροι προέκυψαν από τη συμμετοχή του Εργαστηριακού Κέντρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα την τελευταία δεκαετία και της ορθολογικής διαχείρισης που υπήρξε. Εξάλλου όλες οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις είναι «παγωμένες»».
Το εκπαιδευτικό αντικείμενο του εργαστηρίου είναι τα μαθήματα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, ενώ εκεί εντάσσεται και ένας χώρος επισκευών του εξοπλισμού.
Μάλιστα στο σχολείο επισκευάζονται και εξοπλισμοί άλλων σχολείων, ακόμη και μαθητών.

Επόμενος στόχος είναι η αναβάθμιση της οροφής, του συστήματος θέρμανσης, ενώ θα απαιτηθεί και ενεργειακή αναβάθμιση στον φωτισμό.
Ο κ. Αμυγδαλίτσης τόνισε τη συμβολή των εκπαιδευτικών κ.κ. Δημήτρη Παπαναστασίου, Αντώνη Ανδριανίδη, αλλά και του Γιάννη Τσοκανάκη.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΚ Βόλου κ. Γιάννης Τσοκανάκης ανέφερε πως «οι μαθητές μας βοήθησαν για να στηθεί το εργαστήριο, ενώ οι καθηγητές με προσωπικό χρόνο και κόστος μετέτρεψαν μια αποθήκη σε ένα τόσο σημαντικό εργαστήριο για το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Η επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκει τρόπους για να εκσυγχρονίζεται και είναι το ανταγωνιστικότερο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε πως «η εκπαίδευση πηγαίνει πολύ καλά, αλλά και ένα τρανό παράδειγμα είναι η ίδρυση του συγκεκριμένου εργαστηρίου, που είναι μια ουσιώδης και μεγαλεπήβολη δράση, η οποία θα ωφελήσει καίρια τους νέους μας, ενώ θα το ζήλευε ακόμη και μια πολυτεχνική σχολή».
Ο υποδιευθυντής στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Λευτέρης Καλτσογιάννης τόνισε πως «η δημιουργία στα ΕΠΑΛ οφείλεται στο φιλότιμο και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Και είμαστε πολύ ευτυχείς που το σχολείο μας βρίσκεται μαζί με το πιο σύγχρονο εργαστηριακό κέντρο».

Το 1ο ΕΚ Βόλου έχει υπό την επίβλεψή του 34 εργαστήρια από πέντε ΕΠΑΛ, ενώ δημιουργούνται δύο νέα εργαστήρια ηλεκτρικών μηχανών και πληροφορικής. Επίσης στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εργαστηρίου τουριστικών επαγγελμάτων, στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου ένα εργαστήριο για εφαρμοσμένες τέχνες και στο ΕΠΑΛ Αγριάς για ένα εργαστήριο γεωπονίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το