Ελλάδα

Αποστόλου σε αγρότες: Το υπουργείο είναι και δικό σας σπίτι

αποστόλου με αγρότες
Αυτό είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου υποδεχόμενος το μεσημέρι εκπροσώπους αγροτών, οι οποίοι συμμετείχαν στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε θα τις υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή μαζί βρεθήκαμε στα μπλόκα τις δύσκολες ώρες. Εμείς ξεκινάμε με την επαφή μαζί σας».

Στη συνάντηση βρέθηκαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές της χώρας και έθεσαν στο τραπέζι σοβαρά προβλήματα, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, το φορολογικό καθεστώς, την ανάγκη αναβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος, την έλλειψη ρευστότητας, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και άλλα προβλήματα που μαστίζουν τον αγροτικό χώρο και παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που δρομολογεί για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος όπως είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, τις αποθήκες και τις στάνες, τη θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που αποτελούν σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος και η σταδιακή θεσμοθέτηση του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου. Επίσης, τόνισε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν θα φορολογούνται, ούτε θα παρακρατούνται.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού και τράπεζας για την αξιοποίηση γης και ακινήτων, καθώς και στη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.

Ο κ. Αποστόλου, μίλησε επίσης για το ζήτημα των αποζημιώσεων όσων αγροτών υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Όπως είπε, σχεδιάζεται η αξιοποίηση κονδυλίων από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι η απορροφητικότητα του τρέχοντος Προγράμματος δεν είναι ούτε στο 60% και τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος των περίπου 700 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα αδιάθετα, θα καλύψουν ζημιές που αφορούν καταστροφές στον εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις κλπ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το