Τοπικά

Αποστάσεις Αγοραστού από το θέμα της μονάδας παραγωγής SRF: Δεν χρειάζεται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Όλα δείχνουν πως θα πρόκειται για έκπληξη εάν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής απορριμμάτων που θα κατευθύνονται για καύση σε εργοστάσια, την οποία προγραμματίζει ο Δήμος Βόλου, θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση… μέχρι τις εκλογές. Τουλάχιστον σε αυτό το πλαίσιο κινείται δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων που προήλθε όχι μόνο από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών αλλά και από φορείς πολιτικά διακείμενους στη ΝΔ.

Ο ίδιος δήλωσε στη «Θ» πως δεν χρειάζεται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μελέτη καθώς θα κριθεί από το υπουργείο και την Αποκεντρωμένη η αρτιότητα και κατ’ επέκταση η χρηματοδότηση. Η δήλωση έχει δύο αναγνώσεις: Είτε θα σταλεί για γνωμοδότηση και η Περιφέρεια θα την παρακάμψει χωρίς να την καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο στο χρονικό διάστημα των 35 ημερών που ορίζει ο Νόμος, οπότε θα περάσει χωρίς εξέταση στην Αποκεντρωμένη, πράγμα που ωστόσο δεν έχει συμβεί ποτέ, είτε θα κατατεθεί μετά τις εκλογές.
Οι περιφερειακοί ωστόσο σύμβουλοι όλων των παρατάξεων επισημαίνουν πως η μελέτη θα κατατεθεί για γνωμοδότηση αναγκαστικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Νόμο, όπου δεν θα ληφθεί μόνο τεχνική απόφαση -γνωμοδότηση για την αρτιότητά της, αλλά θα εκφραστεί πολιτική θέση. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως ο Νόμος επιτρέπει τέτοιου είδους μονάδες και εάν αυτή την επιλογή έκανε ο Δήμος Βόλου μέσω του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, την οποία στήριξαν όλοι οι Δήμοι του Νομού, όπου είναι μέλη του Φορέα, δεν ευθύνεται ο ίδιος. Ούτε θα ευθύνεται εάν εγκριθεί από το υπουργείο και παρέπεμψε τους αντιδρώντες στην ηγεσία του για διαμαρτυρία. «Μπορούν να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο και την Αποκεντρωμένη», είπε.

Επίθεση στην Κολυνδρίνη από τον Δήμο Βόλου
Να διευκρινιστεί επίσημα η βασιμότητα ή μη των δηλώσεων της κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία σε προχθεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, φέρεται να ανέλαβε τη δέσμευση ότι καμία μελέτη για παραγωγή SRF ή RDF δεν θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητεί η Δημοτική Αρχή Βόλου. Η κ. Κολυνδρίνη δεν απάντησε στην επίθεση κρατώντας συγκεκριμένη στάση απέναντι στη Δημοτική Αρχή, ενώ προχθές στη «Θ» δήλωσε για το θέμα πως δεν θα γίνει τίποτα που να είναι εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.
Ο Δήμος Βόλου επικαλείται δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού ότι η μελέτη θα υλοποιηθεί και επιτίθεται στη Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ψηφοθηρεί χαριεντιζόμενη με τους Λημνιούς και τους Μπαξεβανόπουλους» και δηλώνει ότι ο σχεδιασμός του δεν επηρεάζεται από τις «ιδεοληψίες κάθε πολιτικάντη ή κάθε τυχοδιώκτη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου:
Αν και η «ανακοίνωση» σύμφωνα με την οποία η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί μελέτη από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από τον Δήμο Βόλου δόθηκε από τη γνωστή αναξιόπιστη κίνηση πολιτών, που λειτουργεί με κίνητρα εν πολλοίς αδιευκρίνιστα, εν τούτοις το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκε μας επιτρέπει να εικάσουμε πως όντως έγινε.
Αυτό μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα: Ή ότι η κ. αντιπεριφερειάρχης έχει πλήρη άγνοια του θέματος ή ότι απλώς ψηφοθηρεί χαριεντιζόμενη με τους Λημνιούς και τους Μπαξεβανόπουλους ή ότι βρίσκεται σε ευθεία διάσταση με τον πολιτικό της προϊστάμενο, περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, που μόλις προ ημερών δήλωνε ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.
Έτσι αφού υπενθυμίσουμε ότι υπεύθυνη και αποκλειστικά αρμόδια για τα θέματα που αφορούν στην πόλη του Βόλου είναι μόνο η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι θεσμικοί ή εξωθεσμικοί παράγοντας, που καμία σχέση έχουν με αυτήν, περιμένουμε με ενδιαφέρον τις επίσημες διευκρινίσεις για τη βασιμότητα ή μη των δηλώσεων αυτών για να καθορίσουμε τη στάση μας.
Εμείς συνεχίζουμε με βάση τον εγκεκριμένο εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό και όχι τις επιθυμίες ή τις ιδεοληψίες κάθε πολιτικάντη ή κάθε τυχοδιώκτη. Προχωρούμε για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό Βόλο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και η τύχη των ανθρώπων του δεν θα ορίζεται από τους κάθε λογής Λημνιούς και όσους με πρακτικές και συμπεριφορές μιας απολιθωμένης πολιτικής σκέψης τον καθήλωσαν στην υπανάπτυξη και του στέρησαν μοναδικές αναπτυξιακές ευκαιρίες, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν και που εμείς αξιοποιούμε.

Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα Πολιτών
Η Επιτροπή Πολιτών καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τη Δημοτική Αρχή Βόλου ότι εμπαίζει τους πολίτες και προειδοποιεί τον Α. Μπέο ότι εάν συνεχίσει τις ύβρεις θα υπάρξει νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη καθώς για προηγούμενο υβρεολόγιο στις 30 Νοεμβρίου καλείται από τη δικαιοσύνη. Καλούν επίσης τον δήμαρχο Βόλου να δημοσιοποιήσει την αγωγή που κατέθεσε εις βάρος της ΑΓΕΤ, αναφέροντας στην ανακοίνωσή τους:
«Η Δημοτική Αρχή Βόλου για άλλη μια φορά και ελλείψει επιχειρημάτων προβαίνει σε έκδοση δελτίων τύπου που διακρίνονται για τον γέλωτα που προσφέρουν. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι η φρασεολογία υποβιβάζει το επίπεδο που θα έπρεπε να διαθέτουν οι ανακοινώσεις μιας επίσημης αυτοδιοικητικής Αρχής και επικεντρώνουμε στο ένα και μοναδικό νόημα που βγαίνει: Ότι ο Δήμος Βόλου με τέτοια Δημοτική Αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τσιμεντοβιομηχάνων που θα έχουν στην πόρτα τους έτοιμο SRF (δεματοποιημένα σκουπίδια) για καύση και τον κάθε λογής εργολάβο που θα διαχειριστεί τη μονάδα επεξεργασίας με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα που θα βαρύνουν τους Βολιώτες.
Αν η παράταξη που διοικεί αυτή τη στιγμή τον Δήμο Βόλου θέλει να αποδείξει το αντίθετο ας απαντήσει ευθαρσώς στο εξής:
1. Κατέθεσε τελικά αγωγή κατά της ΑΓΕΤ ο κύριος δήμαρχος ή απλά κοροϊδεύει 150.000 συμπολίτες μας με τη μνημειώδη και μεγαλειώδη παρουσία του στα δικαστήρια στις 3-5-2018; Αν υπάρχει έστω η παραμικρή ευθιξία και πολιτικό θάρρος ας μας το αποδείξει με το ανάλογο δικόγραφο. Καθετί άλλο θα αποτελεί προσφερόμενη φενάκη προς τους Βολιώτες.
2. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το εν λόγω εργοστάσιο παραγωγής SRF ή μιλάμε μόνο για μια προμελέτη που βρίσκεται στον αέρα;
Δήμαρχε, ελπίζουμε να μην καταφύγετε ξανά σε εξύβριση ή συνειδητή παράφραση ονομάτων για να δημιουργηθούν εντυπώσεις κατά των μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, διότι να σας ενημερώσουμε ότι στις 30-11-2018 καλείστε από τη δικαιοσύνη για αυτό το παράπτωμα.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή ευτυχώς έχει ημερομηνία λήξης τον Μάιο του 2019. Οι Βολιώτες πρέπει ενωμένοι να πουν ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ΟΧΙ στο εργοστάσιο παραγωγής SRF».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το